Μερίδες: 12
Υλικά:
Για το Κέικ (προσαρμοσμένο από το Κέικ Μαρμπρέ):
- 1 βούτυρο ή μαργαρίνη (250 γραμμάρια), σε θερμοκρασία δωματίου
- 250 γραμμάρια ζάχαρη
- 4 αυγά μεγάλα (των 65 γραμμαρίων) σε θερμοκρασία δωματίου, χωρισμένα
- Μία πρέζα αλάτι
- 25 γραμμάρια ρόφημα σοκολάτας ή κακάο
- 225 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 25 γραμμάρια κόρν φλάουρ
- 1 κουταλιά μπέικιν πάουντερ
- ½ κ.γ. μαγειρική σόδα
- ¼ κ.γ. αλάτι
- ½ κ.γ. εσάνς βανίλιας ή 2 βανίλιες
- 1 κουταλιά ξύσμα πορτοκαλιού ή άλλου εσπεριδοειδές
- 35 γρ. γάλα (3 κουταλιές σούπας)
Για το συρόπι:
- ¼ κούπας ζάχαρη
- ¼ κούπας νερό
- 1 κουταλιά λικέρ λεμονιού (limoncello)
Για τη γέμιση:
- 150 γρ. αποξηραμένη καρύδα τριμμένη
- 50 γρ. μαργαρίνη ή βούτυρο
- 120 ml κρέμα γάλακτος 35%
- 5- 6 σταγόνες εσάνς βανίλιας ή μια αμπούλα
- 1 κούπα ζάχαρη
Γλάσο σοκολάτας:
- 175 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
- 10 γρ. βούτυρο ή μαργανίνη
- 1 κουταλιά συρόπι
- 100 ml κρέμα γάλακτος 35%
Προαιρετικά:
- 2 κουταλιές τρίμματα σοκολάτας
Εκτέλεση:
- Ετοιμάζουμε το Κέικ: Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180C/ 350 F και βάζουμε τη σχάρα στο κέντρο.
- Ντύνουμε ένα ταψί 24 εκ. με λαδόκολλα και βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε τα πλαϊνά της φόρμας.
- Ενώνουμε το αλεύρι, το κορν φλάουρ, το σοκολατούχο ρόφημα, το μπέικιν πάουντερ και τη μαγειρική σόδα και τα κοσκινίζουμε μαζί. Προσθέτουμε το αλάτι και το ξύσμα.
- Κτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψει.
- Προσθέτουμε τα κροκάδια, ένα-ένα μέχρι να ενσωματωθούν.
- Προσθέτουμε το γάλα και τη βανίλια και ανακατεύουμε.
- Καθαρίζουμε τα πλαϊνά του μίξερ και το ξανακτυπάμε. (Σ’ αυτή τη φάση μπορεί να μας φανεί ότι το μείγμα έχει κόψει. Μη δώσετε σημασία γιατί θα επανέλθει με το αλεύρι).
- Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ και προσθέτουμε το μείγμα από το αλεύρι.
- Προσθέτουμε λίγη-λίγη τη μαρέγκα και με τη σπάτουλα ανακατεύουμε με απαλές κινήσεις μέχρι να ενσωματωθεί η μαρέγκα.
- Αδειάζουμε το μείγμα στο ταψί. Απλώνουμε το κέικ με τη σπάτουλα και χτυπάμε το ταψί πάνω στο τραπέζι μερικές φορές.
- Ψήνουμε το κέικ για περίπου 50-55 λεπτά, ανάλογα με το φούρνο μας. Μετά τα 45 λεπτά δοκιμάζουμε με ένα μαχαίρι στο κέντρο και συνεχίζουμε το ψήσιμο, μέχρι να βγει καθαρό.
- Το αφήνουνε να κρυώσει πριν το βγάλουμε από τη φόρμα.
- Ετοιμάζουμε το συρόπι: Βάζουμε τη ζάχαρη και το νερό σε μια μικρή κατσαρόλα και το βάζουμε να βράσει. Ανακατεύουμε μέχρι να διαλύσει η ζάχαρη και το βράζουμε για 5 λεπτά. Προσθέστε το limoncello και ανακατεύουμε. Το αφήνουμε λίγο να κρυώσει.
- Εάν η κορυφή του κέικ είναι πολύ στρογγυλεμένη, κόβουμε μια φέτα με ένα οδοντωτό μαχαίρι για να το ισιώσουμε.
- Χωρίζουμε το κέικ σε δύο ίσα μέρη.
- Βάζουμε το ένα κομμάτι πίσω στο ταψί και βάζουμε το στεφάνι γύρω του. Βρέχουμε και τα δύο κομμάτια με το μισό σιρόπι.
- Ετοιμάζουμε τη γέμιση: Βάζουμε όλα τα υλικά της γέμισης σε μια μικρή κατσαρόλα και ανακατεύουμε μέχρι να ενσωματωθούν. Βάζουμε το κατσαρολάκι στη φωτιά και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να γίνει μια παχιά πάστα. Την αφήνουμε να κρυώσει.
- Κτυπάμε την κρέμα γάλακτος μέχρι να πήξει. Προσθέτουμε την πάστα καρύδας, το κρεμώδες τυρί και τη βανίλια και τα ανακατεύουμε μέχρι να ενσωματωθούν.
- Αδειάζουμε την κρέμα πάνω στο κέικ και βάζουμε το δεύτερο κομμάτι από πάνω. Το βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να ετοιμάσουμε το γλάσο.
- Ετοιμάζουμε το Γλάσο: Κόβουμε τη σοκολάτα σε μικρότερα κομμάτια και τα βάζουμε σε ένα μπολ κατάλληλο για φούρνο μικροκυμάτων. Προσθέτουμε το βούτυρο και τη λιώνουμε στα 640 watt για ένα λεπτό. Ανακατεύουμε και την ξαναζεσταίνουμε για ακόμα ένα λεπτό ή μέχρι να λιώσει η σοκολάτα.
- Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε καλά. Εάν το γλάσο είναι πολύ πηχτό το αραιώνουμε με λίγο συρόπι.
- Αδειάζουμε το γλάσο πάνω στο κέικ και το απλώνουμε να πάει παντού.
- Πασπαλίζουμε με τρίμματα σοκολάτας από πάνω.
- Το αφήνουμε στο ψυγείο για μερικές ώρες πριν αφαιρέσουμε το στεφάνι.
Μερικά Χρήσιμα Τιπς
Τιπ 1
Εάν δεν έχετε ξαναφτιάξε κέικ και φοβάστε με την ιδέα να το φτιάξετε μόνοι μας, αυτό το κέικ είναι τέλειο για αρχάριους. Γίνεται πανεύκολα και ούτε καν μίξερ δεν χρειάζεται. Μπορείτε να χτυπήσετε τα υλικά με το σύρμα ή να τα ανακατέψετε ακόμη και με το κουτάλι. Η μαρέγκα δεν είναι απολύτως απαραίτητη αλλά εάν μπορείτε να τη φτιάξετε, σίγουρα προσθέτει όγκο και κάνει το κάνει πιο ανάλαφρο.
Τιπ 2
Βούτυρο ή μαργαρίνη; Σίγουρα το βούτυρο έχει καλύτερη γεύση αλλά η μαργαρίνη κάνει την ίδια δουλειά και κερδίζετε λίγο χρόνο γιατί το βούτυρο θέλει λίγο περισσότερο χρόνο για να μαλακώσει. Γιαυτό προγραμματίστε να αγοράσετε τα υλικά σας πριν το φτιάξετε!
Tip 3
Μην μπείτε στον πειρασμό να ανοίξετε τον φούρνο πριν να περάσουν τουλάχιστον 40 λεπτά, γιατί θα το μετανοιώσετε! Το κέικ σας που κάνατε με τόσο κόπο θα ξεφουσκώσει.
Τιπ 4
Μπορείτε να φτιάξετε το κέικ μέχρι και δύο μέρες πριν. Βάλτε το σε δοχείο που κλείνει αεροστεγώς ή τυλίξτε το με μεμβράνη κουζίνας.
Τιπ 5
Οι αρχάριοι μπορούν απλώς να κόψουν το κέικ στα δύο και να βάλουν μαρμελαδα για γέμιση ή απλώς να πασπαλίσουν λίγη ζάχαρη άχνη από πάνω!