Συνταγές
Πλεξούδα μεσογειακή με σπιτικη σφολιάτα….
Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Η Συνταγή είναι από κ. Elena Karakezidou – “Μαγειρικές Ανησυχίες (George Chatzigiatroudakis)”
ΥΛΙΚΑ
ζύμη:
1 ποτήρι λάδι ( ο,τι προτιμάτε, με το σπορέλαιο είναι πιο ελαφριά η γεύση)
1 ποτήρι νερό
1 ποτήρι σόδα ( ανθρακούχο νερό, δλδ )
1 κ.γλ. αλάτι
1 κιλό αλεύρι ( εγώ προτιμώ το κίτρινο, αυτό που είναι για χωριάτικο ψωμί)
Και γύρω στο μισό κιλό βιταμ ή βούτυρο η μαργαρίνη με βούτυρο για το άλειμμα των φύλλων – λιωμένο και χλιαρό! ( φαίνεται πολύ αλλά για αυτήν την ποσότητα του αλευριού δεν είναι)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ζυμώνουμε όλα τα υλικά μαζί για περίπου 10 λεπτακια. Αφήνουμε περίπου μισή ώρα να ξεκουραστεί.
Χωρίζουμε στα 4 και ανοίγουμε φύλλο, όσο λεπτό το θέλετε εσείς. Το κάθε φύλλο το κόβουμε σε αρκετά κομμάτια και τα αλείφουμε με το βούτυρο ( η την μαργαρίνη).
Τα στοιβάζουμε το ένα πάνω στο άλλο και τα αφήνουμε στο ψυγείο για μισή ώρα, και επαναλαμβάνουμε αυτήν την διαδικασία 3-4 φορές. Τα διατηρούμε στην κατάψυξη εάν δεν το χρησιμοποιήσουμε αμέσως, τυλιγμένα σε μεμβράνη.
Για την συγκεκριμένη πλεξούδα ( για τις 2, δλδ) χρειάζεται η μισή ποσότητα της ζύμης. Φυσικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και έτοιμη, αυτή του κιλού.
Ανοίγουμε τα φύλλα μας, δλδ, τα 2 από τα 4 που φτιάξαμε, σε ορθογώνιο σχήμα, κ το κάθε φύλλο το κόβουμε στα 3, τοποθετούμε την γέμιση στην κάθε λωρίδα, κλείνουμε τις λωρίδες καλά κ πλέκουμε την πλεξούδα.
Γέμιση μπορείτε να βάλετε ο,τι υλικά σας αρέσουν. Εγώ έχω βάλει λιαστή ντομάτα, φέτα, ελιές, πιπεριά Φλωρίνης και κασέρι.
Και από πάνω πασπάλισμα με σουσάμι κ ρίγανη.
Η Συνταγή είναι από κ. Elena Karakezidou – “Μαγειρικές Ανησυχίες (George Chatzigiatroudakis)”