Συνταγές
Πλαστός Θεσσαλίας με απίστευτα τραγανή ζύμη κι εξαιρετική νοστιμιά!
Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Η Συνταγή είναι από κ. Βανα Ντελη.Ρεβ. – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
ΥΛΙΚΑ
Για τη γέμιση με χόρτα
Θα χρειαστεί να ψιλλοκόψουμε, και να πλύνουμε καλά πολλά νερά!
1 κιλό σπανάκι
μια χεριά παζιά η σέσκουλα
Μια χεριά τσουκνίδα
2 με 3 πράσα
1 κρεμμύδι ξερό
5 με 6 χλωρά κρεμμυδάκια
Αλατιζουμε τα χόρτα σε τρυπητό ,αφήνουμε λίγα λεπτά, και κατόπιν ,στίβουμε στις παλάμες μας ,να φύγουν τα πολλά υγρά.
Βάζουμε σε λεκάνη ,και ανακατεύουμε τα χόρτα ,και λαδώνουμε με 1 κούπα ελαιόλαδο
Αφήνουμε στην άκρη ,και κάνουμε τη ζύμη χυλό!
Ζύμη χυλός
Αλεύρι (γ.ο.χ)7 με 8 κούπες τσαγιού
Αλάτι 1/2 κ.γ
Ελαιόλαδο 4 κ.σ
Ξύδι μισό κ.γ
Νερό χλιαρό τόσο όσο πάρει , να γίνει ένας χυλός πηχτός!
Επίσης θα χρειαστούμε και 2 κ.σ φυτίνη λιωμένη για το ταψί , και το ράντισμα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Δουλεύουμε με το σύρμα το χυλό να λειάνει, να γυαλίσει.
Βουτυρώνουμε το ταψί με φυτίνη, και απλώνουμε το μισό χυλό.
Τοποθετούμε προσεκτικά πάνω τα χόρτα ραντιστά, να πάνε παντού.
Ισιώνουμε ,και πιέζουμε απαλά τα χόρτα με τα χέρια μας να ισιώσουν.
Αυτό το κάνουμε πρώτον!
Να στρώσει ο χυλός καλύτερα πάνω ,και να μην πάει στα ενδιάμεσα η στον πάτο.
Και δεύτερον :
Να είναι ομοιόμορφη η γέμιση !να μη σκορπά
Ρίχνουμε λοιπόν και τον υπόλοιπο χυλό επάνω με κουτάλα, φροντίζοντας να πάει παντού.
Ισιώνουμε και ραντίζουμε το χυλό με ελάχιστη λιωμένη φυτίνη.(1 κ.σ περίπου)
Ψήνουμε σε προθερμασμενο φούρνο ,χαμηλό έως μέτριο μια ώρα περίπου!
Σημείωση
Ο πλαστός γίνετε και με καλαμποκάλευρο ! τότε γίνετε πιο αφράτη και τριφτή η ζύμη!
Τις περισσότερες φορές κάνω μ αλεύρι γιατί μ αρέσει η ζύμη να ναι πιό σκληρή και τραγανή!
Επίσης αν θέλουμε αρτίσιμο πλαστό προσθέτουμε τυρί φέτα στα χόρτα!
Η Συνταγή είναι από κ. Βανα Ντελη.Ρεβ. – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.