ΥΛΙΚΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ (για 2 μπολάκια)
2 φλ. τσ. βρασμένα και σκουπισμένα ρεβύθια
2 κ.σούπας ελαιόλαδο
1 1/2 κ.γλ. χοντρό αλάτι (ή και κανονικό)
1/2 κ.γλ. πάπρικα καπνιστή
1/2 κ.γλ. πάπρικα κανονική και λίγη καυτερή (ή μαύρο πιπέρι)
1/2 κ.γλ. κύμινο
Φούρνος προθερμασμένος στους 200οC
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Από το πρωί έχουμε βάλει τα ρεβύθια σε μπολ με νερό και 1 κ. γλ. σόδα φαγητού. Θα σταθούν εκεί όλη τη μέρα για να φουσκώσουν.
Το απόγευμα θα τα στραγγίξουμε και θα τα βάλουμε σε κατσαρολίτσα με κρύο νερό για να βράσουν. Μόλις αφρίσουν, πετάμε το νερό τους και προσθέτουμε καινούριο βραστό νερό. Θα σιγοβράσουν 3/4 της ώρας περίπου, δεν θέλουμε να διαλυθούν, απλά να μαλακώσουν. Κατόπιν θα τα σουρώσουμε και θα τα βάλουμε πάνω σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας για να στεγνώσουν. Έτσι καθώς είναι απλωμένα, θ΄απομακρύνουμε όλες τις φλούδες που έχουν ξεχωρίσει από τα βρασμένα ρεβύθια.
Καλύπτουμε με λαδόκολλα μια λαμαρίνα του φούρνου και αραδιάζουμε πάνω της τα ρεβύθια, αραιά – αραιά, να μην ακουμπάνε το ένα το άλλο.
Σε μικρό μπολάκι ενώνουμε όλα τα μπαχαρικά μαζί με το λάδι.
Περιχύνουμε με το μείγμα αυτό τα ρεβύθια. Με το χέρι μας ανακατεύουμε για να πάει παντού και να εμποτιστούν απ΄όλες τις μεριές τα ρεβυθάκια.
Ψήνουμε στη μεσαία θέση του φούρνου με φωτιά πάνω-κάτω για 20 λεπτά περίπου και στη συνέχεια για 10 λεπτά ακόμη στον αέρα. Ο χρόνος ψησίματος είναι σχετικός βέβαια και με το φούρνο και με το μέγεθος των ρεβυθιών. Το ζητούμενο είναι να πάρουμε τραγανά εξωτερικά και μαλακά στο εσωτερικό τους ρεβύθια.
Βγάζουμε πάνω σε σχάρα για να κρυώσουν και στη συνέχεια τα μοιράζουμε σε 2 μπολάκια. Γίνονται ανάρπαστα!!!
Απόλυτα υγιεινό σνάκ αλλά δεν παύει να είναι όσπριο, οπότε δεν θα πρέπει να γίνεται υπερκατανάλωση…
ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Κάντε τις δοκιμές σας με μπαχαρικά της αρεσκείας σας, αλλά να θυμάστε το εξής: πρέπει τα ψημένα ρεβύθια να είναι τραγανά και πικάντικα!
Αν χρειαστεί, στο σερβίρισμα δοκιμάζουμε και διορθώνουμε αλάτι και καρυκεύματα.
Περισσότερες νόστιμες συνταγές στο http://www.e-sofia.gr