Συνταγές
Πεντανόστιμη πίτα με πατάτες από τον Καύκασο συνταγή από τη Βόρεια Οσετία–Αλανία
Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Η συνταγή είναι από το κανάλι Delicious Recipes
Yλικά:
Για τo προζύμι:
-1 φλιτζάνι χλιαρό νερό
– 2 κ.σ. ξηρή μαγιά
– 2 κ.σ. αλεύρι
– 2 κ. γλυκού ζάχαρη
Για τη ζύμη:
-προζύμι
-500 ml. χλιαρό νερό ή (250 νερό και 250 γάλα)
-2 κ.γ. αλάτι
– 750 γρ. έως 1 κιλό αλεύρι κοσκινισμένο
-0.5 φλιτζάνι σπορέλαιο + λίγο για να βρέξετε τα χέρια
Για το γέμισμα:
-600 γρ. πατάτες
-600 γρ. τυρί (300 γρ. κασέρι και 300 γρ. μυζήθρα )
-100 ml γάλα
-40 γρ. βούτυρο (εάν το τυρί δεν είναι λιπαρό)
-αλάτι
Για την γέμιση №2:
-300 γρ. κασέρι
-300 γρ. μοτσαρέλα
– βούτυρο για να αλείφω την πίτα
Τοποθετείτε το ταψί που θα ψήσετε την πίτα στο χαμηλότερο σημείο του φούρνου και τον ανάβετε στους 275°C. Αφήνετε το ταψί στο φούρνο για 20-25 λεπτά πριν το ψήσιμο. Είναι σημαντικό το ταψί να είναι πολύ ζεστό, ώστε να να μην κολλήσει η πίτα. Φορμα διαμετρου 28-30 εκ.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Θα ξεκινήσουμε την συνταγή μας ρίχνοντας σε ένα μπωλ, 1 φλυτζάνι χλιαρό νερό, 2κ.σ ξηρή μαγιά, 2κ.σ αλεύρι και 2κ.γ ζάχαρι. Ανακατεύουμε και το αφήνουμε για 5 λεπτά έως ότου αφρίσει.
Κατόπιν θα ρίξουμε σε μία μεγάλη λεκάνη 500 γρ. χλιαρό νερό, 2 κ.γ αλάτι και 750 γρ. έως 1 κιλό αλεύρι κοσκινισμένο. Θα τα ανακατέψουμε με τα χέρια μας έως ότου παράξουμε μία ομοιόμορφη ζύμη. Ρίχνουμε το αλεύρι σταδιακά. Αυτή η ζύμη πρέπει να γίνει όχι πολύ σφιχτή, θα πρέπει να κολλάει στα χέρια μας. Προσθέτουμε μισό φλυτζάνι σπορέλαιο και συνεχίζουμε το ζύμωμα για περίπου 5 έως 7 λεπτά. Καλύπτουμε τη λεκάνη με μεμβράνη και την αφήνουμε σε ένα ζεστό μέρος έως ότου φουσκώσει και γίνει σχεδόν το διπλάσιο.
Στο επόμενο βήμα φτιάχνουμε σε μία άλλη λεκάνη την γέμιση. Ρίχνουμε 600 γρ. πουρέ πατάτας, 300 γρ. κασέρι και 300 γρ. μοτσαρέλλα, 100 γρ. χλιαρό γάλα, 40 γρ. λιωμένο βούτυρο, λίγο αλάτι και ζυμώνουμε καλά. Αυτή την γέμιση θα την χωρίσουμε σε 3 μπάλες.
Παίρνουμε την λεκάνη με την ζύμη η οποία έχει φουσκώσει και φτιάχνουμε όμοια και με αυτή 3 μπάλες. Το αφήνουμε για περίπου 5 έως 7 λεπτά.
Τώρα θα απλώσουμε στο τραπέζι με τον πλάστη ή με τα χέρια μία μπάλα ζύμης και θα ρίξουμε επάνω της την γέμιση.Η μπάλα της ζύμης να ανοιχτεί σε μέγεθος πιάτου. Αφού λοιπόν ρίξουμε την γέμιση, την απλώνουμε και κλείνουμε την ζύμη γύρω γύρω. Στην συνέχεια την γυρίζουμε ανάποδα και την αφήνουμε για 5 λεπτά. Μετά από αυτά τα 5 λεπτά θα το απλώσουμε να ανοίξει λίγο, προσεκτικά, δημιουργώντας έτσι την τελική μορφή της πίτας.
Βάζουμε ένα ταψί στο φούρνο έως ότου κάψει καλά και βάζουμε μέσα την πίτα με την γέμιση που φτιάξαμε προηγουμένως. Βάζουμε το ταψί σε προθερμασμένο φούρνο για 5 έως 7 λεπτά στους 250 έως 270 βαθμούς στις αντιστάσεις. Πριν το βάλουμε στο φούρνο κάνουμε στο κέντρο της πίτας μία μικρή τρύπα για να μην σκάσει.
Η πίτα μας είναι έτοιμη να την απολαύσετε!
Δες την εκτέλεση στο βίντεο που ακολουθεί:
Η συνταγή είναι από το κανάλι Delicious Recipes