Επιτέλους μπήκε η Άνοιξη και κοντεύει και το Πάσχα.
Κέικ Σοκολάτας:
250γρ βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
200 γρ ζάχαρη
4 μεσαία αυγά
200 γρ αλεύρι
40 κακάο
1 πρέζα αλάτι
1 κ.γ. baking powder
Κέικ Βανίλιας:
250γρ βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
200 γρ ζάχαρη
4 μεσαία αυγά
250γρ αλεύρι
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
1 πρέζα αλάτι
1 κ.γ. baking powder
Εκτέλεση
Για το κέικ σοκολάτας
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 ºC και βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια μακρόστενη φόρμα (χρησιμοποίησα μιας χρήσης διάστασης 23×10 εκατ).
Σε ένα μεσαίο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το κακάο, το baking powder και το αλάτι και τα κοσκινίζουμε. Τα αφήνουμε στην άκρη.
Σε ένα μεγάλο μπολ ή στο μπολ του μίξερ χτυπάμε τη ζάχαρη με το βούτυρο μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτουμε τα αυγά ένα ένα ανακατεύοντας μετά από κάθε προσθήκη. Προσθέτουμε και το αλεύρι και ανακατεύουμε ελαφρά με μια σπάτουλα. Ρίχνουμε το μείγμα στη φόρμα και ψήνουμε για 45-55 λεπτά ή έως ότου δοκιμάσουμε να βυθίσουμε μια οδοντογλυφίδα και βγει καθαρή.
Το βγάζουμε από το φούρνο, το αφήνουμε να κρυώσει για 15 λεπτά και μετά το ξεφορμάρουμε και το αφήνουμε σε μια σχάρα να κρυώσει τελείως.
Το κόβουμε σε φέτες (περίπου ανάλογες με το παχος του κουπ πατ) και με το κουπ πατ «κόβουμε» τα λαγουδάκια. Τα βάζουμε στο κέντρο μιας φόρμας παραλληλογράμμης που έχουμε βουτυρώσει καλά και αλευρώσει, προσέχοντας να είναι καλά στοιχισμένα και να μην έχουν κενό ανάμεσά τους. Βάζουμε τη φόρμα στην κατάψυξη για τουλάχιστον μια ώρα.
Για το κέικ βανίλια:
Σε ένα μεγάλο μπολ ή στο μπολ του μίξερ χτυπάμε τη ζάχαρη με το βούτυρο μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτουμε τα αυγά ένα ένα ανακατεύοντας μετά από κάθε προσθήκη. Προσθέτουμε τη βανίλια, ανακατεύουμε, και προσθέτουμε και το αλεύρι, το αλάτι και το baking powder, ανακατεύοντας ελαφρά με μια σπάτουλα.
Ρίχνουμε το μείγμα στη φόρμα με τα λαγουδάκια στο κέντρο και ψήνουμε για 45-55 λεπτά ή έως ότου δοκιμάσουμε να βυθίσουμε μια οδοντογλυφίδα και βγει καθαρή. (Προσοχή, μπορεί να μην παραγεμίσουμε τη φόρμα, μπορεί να περισσέψει λίγο μείγμα, το οποίο μπορεί να ψηθεί σε μορφή μάφιν).
Το βγάζουμε από το φούρνο, το αφήνουμε να κρυώσει για 15 λεπτά και μετά το ξεφορμάρουμε και το αφήνουμε σε μια σχάρα να κρυώσει τελείως.
Αν θέλουμε μπορούμε να το γλασάρουμε με σοκολάτα.
Γλάσο Σοκολάτας
135γρ σοκολάτα, ψιλοκομμένη
37γρ βούτυρο
1,5 κ.Σ γλυκόζη
Λιώνουμε όλα τα υλικά μαζι στο μπεν μαρί. Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει λίγο και το περιχύνουμε πάνω στο κέικ, απλώνοντάς το με μια σπάτουλα ή ένα κουτάλι.
Βρείτε κι άλλες νόστιμες συνταγές στο https://thegreenmixer.com