Συνταγές
Παραδοσιακό Τσουρέκι μαστιχωτό γεμιστό με nutellla
Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Η Συνταγή είναι από κ. Manthos Anagnostou – “Γλυκες συνταγες”.
ΥΛΙΚΑ
1 Κιλό αλεύρι για τσουρέκια (Σημαντικό: Η ποιότητα του αλευριού! Χρησιμοποιήσαμε Αλεύρι Τύπου ‘Super’ – Μαλακό – ‘δυνατό’, δλδ πλούσιο σε γλουτένη, ολόφρεσκο, και δεν ήθελε κοσκίνισμα!
2 σακουλάκια μαγιά ξερή ή 50 γρ νωπή μαγιά
500 ml γάλα χλιαρό
200 γρ. βούτυρο λιωμένο
250 γρ. ζάχαρη
5 κρόκοι αυγών
1 /2 κουταλάκι γλυκού αλάτι
ξύσμα από 1 λεμόνι ή πορτοκάλι
2 φακελάκια βανίλια
2 κουταλάκια μαστίχα σε σκόνη ή τριμμένη στο γουδί
2 κουταλάκια κακουλέ
2 κουταλάκια μαχλέπι
60 γρ βούτυρο λιωμένο για την επάλειψη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ανακατεύουμε σε ένα μπολ με 100 ml χλιαρό γάλα την μαγιά μας με μια χούφτα αλεύρι, προσθέτουμε λίγη κρυσταλλική ζάχαρη και ανακατεύουμε να γίνει ένας χυλός
Πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι και αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο περ. 15 λεπτά σε ζεστό μέρος.
Σε ένα μπολ χτυπάμε τους κρόκους αυγών με μια πρέζα αλάτι και ανακατεύουμε, προσθέτουμε το ξύσμα και ανακατεύουμε να γίνει λείο.
Σε ένα μπολ προσθέτουμε το υπόλοιπο κοσκινισμένο αλεύρι , την κρυσταλλική ζάχαρη διαλυμένη στο χλιαρό γάλα , και τα αυγά με το αλάτι και ξύσμα , το υπόλοιπο χλιαρό γάλα και τέλος την φουσκωμένη μαγιά μας, την μαστίχα, την βανίλια, το μαχλέπι, το κακουλέ και το υπόλοιπο αλάτι.
Ζυμώνουμε την ζύμη λίγο και παίρνουμε το λιωμένο ελαφρά βούτυρο στην παλάμη μας και ζυμώνουμε- ξεμαλλιάζουμε
(τραβάμε την ζύμη με την παλάμη μας που έχει βούτυρο) να το ενσωματώσουμε σιγά -σιγά στη ζύμη μας, ζυμώνουμε για 30 λεπτά
Ρίχνουμε μια πρέζα αλεύρι επάνω στη ζύμη μας και την αφήνουμε σκεπασμένη σε ζεστό μέρος με διάφανη μεμβράνη και πετσέτες για 1 ώρα να διπλασιαστεί σε όγκο.
(βάλτε τη σε ζεστό φούρνο 50 βαθμών )
Πρώτα μοιράζουμε την ζύμη σε δύο κομμάτια. Το ένα κομμάτι ζυμαριού το ανοίγουμε σε φύλλο πλάτος 50-50εκ και πάχος 1 εκ., αλείφουμε με την σοκολάτα και το τυλίγουμε σε ρολό.
Το αφήνουμε στην άκρη.
Παίρνουμε το άλλο κομμάτι και το ανοίγουμε και αυτό σε φύλλο όπως το παραπάνω και βάζουμε στην μέση το παραπάνω ρολό με την σοκολάτα στη μέση.
Κόβουμε σε λωρίδες από δεξιά και αριστερά και μετά το πλέκουμε.
Διαλύουμε τον κρόκο αυγού με το γάλα και κάνουμε μια επάλειψη και στα δυο ρολά και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 30-35 λεπτά στους 180 βαθμούς και μετά χαμηλώνουμε την θερμοκρασία στους 150-160β και ψήνουμε για άλλα 30 λεπτά στον αέρα.
Tips: Η θερμοκρασία προσαρμόζεται ανάλογα με τον φούρνο, και με αέρα ή χωρίς.
Για να το ψήσουμε το τσουρέκι, το τοποθετήσαμε σε βαθύ σκεύος, μέσα σε μία λαδόκολλα, και το καλύτερο είναι σκεύος αλουμινίου. Έτσι φουσκώνει καλύτερα στο ψήσιμο.
Επίσης, καλό είναι να ψήνεται μετά τα πρώτα λεπτά με φύλλο λαδόκολλας από πάνω.
Μόλις ψηθεί σκεπάζουμε μέχρι να κρυώσει με μία πετσέτα, και μετά τυλίγουμε με μεμβράνη και διατηρείται έτσι μαλακό για 3-4 ημέρες.
Η Συνταγή είναι από κ. Manthos Anagnostou – “Γλυκες συνταγες”.