Συνταγές
Ένα υπέροχο γλυκό – φανταστικό σαραγλί που το αγαπάμε
Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Η εκτέλεση είναι από Μαρινα Μισαηλιδου – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
Υλικά
900 γρ. φύλλο Βηρυτού
400 γρ.βούτηρο
100 γρ. καρυδόψυχα
100 γρ. φυστίκι Αιγίνης
100 γρ. αμύγδαλα
1 κτγ. κανέλα
1/2 κτγ. γαρύφαλλο
Σιρόπι:
500 γρ. ζάχαρη
300 ml. νερό
1 φλούδα από 1 λεμόνι
6 καρφάκια γαρύφαλλο
1 κτσ. χυμό λεμονιού
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Λιώνουμε το βούτηρο. Παίρνουμε ανά 2 φύλλα τα οποία βουτηρώνουμε καλά, σκορπάμε τους ξηρούς καρπούς σε όλη την επιφάνεια και τυλίγουμε με μια λεπτή βέργα ή δύο ξυλάκια απο σουβλάκια.
Τυλίγουμε, σουρώνουμε, αφαιρούμε την βέργα και τοποθετούμε σε βουτηρωμένο ταψί 30×40 εκ.
Αφού τελειώσουμε, βουτηρώνουμε καλά από επάνω τα μασουράκια και ψήνουμε στους 170 βαθμούς για 70 με 90 λεπτά.
Ετοιμάζουμε το σιρόπι, βράζουμε 3 λεπτά.
Κρύο σιρόπιμ, ζεστό γλυκό.
Αφήνουμε να απορροφήσει καλά το σιρόπι.
Η συνταγή είναι του Ακη Πετρετζίκη.
Η εκτέλεση είναι από Μαρινα Μισαηλιδου – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
Ότι είναι σπιτικό είναι… και πιο νόστιμο.
Αν σας άρεσε το άρθρο δοκιμάστε να φτιάξετε την παρακάτω συνταγή για παραδοσιακό Σαραγλί με τραγανό φύλλο κρούστας .
Υλικά
1 πακέτο κρούστα, (εγώ έβαλα Βηρυτού)
150 γρ. καρύδια ωμά
150 γρ. αμύγδαλα ωμά
250 γρ. βούτυρο Lurpak
1 κτγ. κανέλα
1/2 κτγ. γαρύφαλλο
φιστίκι Αίγινης για το πασπάλισμα
Για το σιρόπι
2 κούπες νερό
3 ζάχαρη
3 κτσ. μέλι
5 σταγόνες μαστιχέλαιο
χυμό από μισό λεμόνι
φλούδα από λεμόνι
Εκτέλεση
Έκοψα τα καρύδια και τα αμύγδαλα στο μπλέντερ και ανακάτεψα μαζί την κανέλα και το γαρύφαλλο.
Ανά δυο φύλλα έριχνα επάνω μείγμα γέμιση και με μια βέργα το δίπλωνα σε ρολάκια, το σούρωσα όσο μπορούσα με τα χέρια μου και στο τέλος το έκοψα σε κομμάτια, έριξα πάνω το λιωμένο βούτυρο και το άφησα για 15 λεπτά να απορροφήσει καλά όλο το βούτυρο.
Το έψησα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 50 λεπτά, είχα βράσει το σιρόπι για 10 λεπτά, έριξα ζεστό σιρόπι σε ζεστό γλυκό, ζεστά και τα δύο όχι καυτά.!!Πασπάλισα με το φιστίκι..!!
Gogo Samiou –oι χρυσοχέρες -ηδες