Συνταγές
Παραδοσιακό ποντιακό Υβριστόν στο φούρνο με τρίμμα φέτας, μπέικον, μανιτάρι και κρέμα γιαουρτιού!
Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Η Συνταγή είναι από κ. Leonidas Tarenidis – “Μαγειρικές Απολαύσεις”.
*Υβριστόν (Γιουφκάδες ή Γιοχάδες)=ονομάζουμε τα ποντιακά ζυμαρικά, που μοιάζουν με χυλοπίτες, φτιάχνονται με αλεύρι, αλάτι και νερό και ψήνονται στον φούρνο.Οι νοικοκυρές την ανοίγουν σε φύλλο και αφού την ψήσουν στη φωτιά, την τυλίγουν σε ρολό και την κόβουν σε λωρίδες για να αποξηρανθούν.
ΥΛΙΚΑ
1 κιλό Υβριστόν
1 πρέζα αλάτι
3 κ.σ. λιωμένο βούτυρο (Κλαριφιέ)
200 γρ. φέτα τριμμένη
150 γρ. μπείκον
230 γρ. μανιτάρι κομμένο
Για την κρέμα
800 γρ. στραγγιστό γιαούρτι 2%
2 αυγά
1 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.σ. κορν φλάουρ μέσα σε 8 κ.σ. γάλα σόγιας
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
1 πρέζα μαύρο πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βράζουμε περίπου 3 λίτρα νερό με μια πρέζα αλάτι σε μια κατσαρόλα.
Μόλις πάρει βράση σβήνουμε τη φωτιά και ρίχνουμε μέσα το Υβριστόν.
Το αφήνουμε 5 λεπτά να απορροφήσει υγρά και να μαλακώσει.
Στα 5 λεπτά αυτά σε μια άλλη κατσαρόλα σοτάρουμε στο λιωμένο βούτυρο το κρεμμύδι,το μπέικον και μόλις ροδίσουν ρίχνουμε μέσα και τα μανιτάρια και ανακατεύουμε.
Μόλις σουρώσουμε το υβριστόν το ρίχνουμε άμεσα μέσα στο βούτυρο και ανακατεύουμε απαλά να πάνε παντού τα κομμάτια μανιταριού,μπέικον και το βούτυρο.
Στρώνουμε σε ένα μεγάλο ταψί λαδόκολλα και ρίχνουμε μέσα απλώνοντάς το να πάει παντού το Υβριστόν.
Τρίβουμε από πάνω τη φέτα και μέσα σε ένα βαθύ μπόλ ετοιμάζουμε την κρέμα γιαουρτιού.
Ρίχνουμε το γιαούρτι,τα αυγά,το κορν φλάουρ,μοσχοκάρυδο,πιπέρι και ελαιόλαδο.
Τα ανακατεύουμε καλά με σύρμα και την χύνουμε πάνω στο Υβριστόν και απλώνουμε.
Βάζουμε το ταψί στους 180 και αέρα και αφήνουμε να ψηθεί για 30 λεπτά μέχρι να ροδίσει ελαφρώς η κρέμα μας.
Η Συνταγή είναι από κ. Leonidas Tarenidis – “Μαγειρικές Απολαύσεις”.