Συνταγές
Παραδοσιακή ηπειρώτικη γλυκιά κολοκυθόπιτα σιροπιαστή
Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Η Συνταγή είναι από κ. Eva Gk – “Γλυκά κουταλιού και φαγητά ….πιρουνιού!!”.
Οι δικοί σας θα ξετρελαθούν για αυτή τη πίτα.
ΥΛΙΚΑ
750 γραμ. γλυκιά κολοκύθα τριμμένη
300 γραμ. Αμυγδαλα χοντροτριμμένη
1½ φλυτζ. τσαγιού σπορέλαιο
200 γραμ. ζάχαρη
60 γραμ. Σιμιγδαλι ψιλο
Και 80 γραμμαρια μπισκοτο τρυμμενο.
2 κουτ. γλυκού κοφτά κανέλλα
½ κουτ. γλυκού γαρύφαλλο τριμμένο
1 πακέτο φύλλα κρούστας
1 κουτ. γλυκού κοφτό αλάτι
Για το σιρόπι
½ φλυτζ. τσαγιού μέλι
½ φλυτζ. τσαγιού ζάχαρη
1 φλυτζ. τσαγιού νερό
1 κουτ. γλυκού χυμό λεμονιού
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Καθαρίζουμε την κολοκύθα, την τρίβουμε στο χοντρό μέρος του τρίφτη, την αλατίζουμε και τη βάζουμε σε σουρωτήρι για 15′ να στραγγίσει.
Αφού στύψουμε, με τις παλάμες μας, καλά την κολοκύθα, βάζουμε μια κατσαρόλα, σε δυνατή φωτιά, ρίχνουμε τη μισή ποσότητα από το λάδι και σωτάρουμε την κολοκύθα για 5′ – 7′, ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη κουτάλα.
Όταν πιεί τα υγρά της, την αποσύρουμε από τη φωτιά
προσθέτουμε τη ζάχαρη, την αμυγδαλοψυχα, το μπισκοτο,, την κανέλλα, το γαρύφαλλο, το σιμιγδαλι και ανακατεύουμε καλά.
Παίρνουμε ένα ταψί Ν°32 (32 εκ. διάμετρο), το λαδώνουμε καλά, μέσα και στα πλάγια και στρώνουμε τα μισά από τα φύλλα μας, λαδώνοντας το καθένα που βάζουμε πολύ καλά. Τα δύο πρώτα φύλλα τα τοποθετούμε ακτινωτά και τα υπόλοιπα 3 – 4, διπλωμένα στη μέση και με λάδι ανάμεσα.
Απλώνουμε τη γέμιση, γυρίζουμε τα φύλλα προς τα μέσα, αφού τα λαδώσουμε καλά και τη σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα. Τα 3 – 4 πρώτα τα βάζουμε διπλωμένα στη μέση και λαδωμένα και τα τελευταία δύο απλωμένα σταυρωτά.
Λαδώνουμε καλά την πίτα και μ᾿ ένα κοφτερό μαχαίρι, κόβουμε σε παράλληλες και διαγώνιες λωρίδες το φύλλο, φτιάχνοντας ρόμβους ή τριγωνικά κομμάτια.
Δεν σέρνουμε το μαχαίρι, για να μην τσαλακωθούν τα φύλλα και προσέχουμε να μην φτάνει μέχρι τον πάτο του ταψιού, αλλά να κόβει, περίπου μέχρι τη μέση. Έπειτα ραντίζουμε με μπόλικο νερό.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C, στις αντιστάσεις, στην προτελευταία σχάρα, για 10′ και μετά στους 180°C για 35′ περίπου, μέχρι να ροδίσει καλά η κολοκυθόπιτά μας.
Την αφήνουμε να κρυώσει για 1½ τουλάχιστον ώρα, πριν της ρίξουμε το σιρόπι.
Ετοιμάζουμε το σιρόπι, βάζοντας σε μια κατσαρόλα τα υλικά μας και από την ώρα που θα πάρει βράσει, το βράζουμε για 5′.
Μόλις ετοιμαστεί, το περιχύνουμε καυτό στην παγωμένη κολοκυθόπιτα, ρίχνοντάς το λίγο – λίγο, προσεκτικά, για να πάει παντού.
Αφήνουμε μέχρι να απορροφήσει το γλυκό μας το σιρόπι και μετά…
Η Συνταγή είναι από κ. Eva Gk – “Γλυκά κουταλιού και φαγητά ….πιρουνιού!!”.