Συνταγές
ΠΑραδοσιακή Γιαννιώτικη κοτόπιτα με χωριάτικο φύλλο
Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Η Συνταγή είναι της κ. madameginger και η εκτέλεση από Eva Kotika – “Οι Προκομμένες/οι – Συνταγές”
Υλικά
1 κοτόπουλο μέτριο
1 φύλλο δάφνης
5 μέτρια κρεμμύδια
1 συσκευασία έτοιμο φύλλο χωριάτικο (περίπου 500 γρ. ή 6 φύλλα)
200 γρ. ρύζι καρολίνα
2 κ.σ. ζάχαρη
4 αυγά
300 γρ. φέτα
150 γρ. λιωμένο βούτυρο
αλάτι & πιπέρι
Εκτέλεση
1) Φτιάχνουμε πρώτα τη γέμιση. Βάζουμε το κοτόπουλο σε κατσαρόλα, με τη δάφνη και 2 απο τα κρεμμύδια ολόκληρα,το καλύπτουμε με νερό και το βράζουμε. Όταν είναι έτοιμο, το βγάζουμε προσεκτικά, ενώ δεν πετάμε το ζωμό. Το αφήνουμε λίγο να κρυώσει και το ξεψαχνίζουμε με τα δάχτυλα σε μικρά κομμάτια. Λιώνουμε τα βρασμένα κρεμμύδια και τα ανακατεύουμε με το κοτόπουλο.
2) Στραγγίζουμε το ζωμό, κρατάμε περίπου 200 ml στο πλάι και τον υπόλοιπο τον βάζουμε σε μέτρια κατσαρόλα. Βάζουμε το ρύζι μαζί με τη ζάχαρη στο ζωμό να βράσει. Όταν λαπαδιάσει, αποσύρουμε απο τη φωτιά, χτυπάμε τα αυγά και τα ρίχνουμε στο ρύζι.
3) Τα 3 κρεμμύδια που μας έμειναν, τα σωτάρουμε σε 2 κουταλιές της σούπας απο το λιωμένο βούτυρο, να μαλακώσουν αλλά χωρίς να πάρουν χρώμα. Ρίχνουμε λίγο-λίγο απο το ζωμό που αφήσαμε στην άκρη (200 ml) στα κρεμμύδια, για να σιγοβράσουν και να μελώσουν για περίπου 10 λεπτά.
4) Προσθέτουμε τα μείγματα του ρυζιού και των μελωμένων κρεμμυδιών στο κοτόπουλο, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε καλά.
5) Λιώνουμε το υπόλοιπο λιωμένο βούτυροσε κατσαρολάκι.
6) Σε βουτυρωμένο ταψί, στρώνουμε δύο φύλλα ζύμης βουτυρώνοντάς τα με το λιωμένο λιωμένο βούτυρο. Απο πάνω στρώνουμε ένα ακόμη φύλλο και πάνω του στρώνουμε τη γέμιση κοτόπουλο-ρύζι-κρεμμύδια. Πάνω απο τη γέμιση προσθέτουμε τη φέτατριμμένη και σκεπάζουμε με τρία ακόμα φύλλα, βουτυρώνοντάς τα κάθε φορά.
7) Ραντίζουμε με λίγο νερό και την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190οC, για περίπου 1 ώρα μέχρι να ροδίσει.
Η Συνταγή είναι της κ. madameginger και η εκτέλεση από Eva Kotika – “Οι Προκομμένες/οι – Συνταγές”