Συνταγές
Καταπληκτικά τα σάλιαρα – τα πιο τέλεια κοζανίτικα κεράσματα
Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Η Συνταγή είναι από Georgia Chatzimanoli-Grimwood – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
ΥΛΙΚΆ
300ml ΛΑΔΙ ΕΛΑΦΡΎ
100ΓΡ ΖΆΧΑΡΗ ΆΧΝΗ
150ml ΦΡΈΣΚΟ ΧΥΜΌ ΠΟΡΤΟΚΆΛΙ
1/2 ΚΓ ΣΟΔΑ
1ΚΓ ΚΑΝΈΛΑ
1/2ΚΓ ΓΑΡΎΦΑΛΛΟ
2 ΒΑΝΙΛΙΕΣ
50ml ΚΟΝΙΑΚ
600ΓΡ ΑΛΕΎΡΙ Γ.Ο.Χ
10 ΓΡ ΜΠΕΙΚΙΝ ΠΑΟΥΝΤΕΡ
100ΓΡ ΚΑΡΥΔΙ ΤΡΙΜΕΝΟ..
ΆΧΝΗ ΓΙΑ ΤΟ ΤΥΛΙΓΜΑ..
ΕΚΤΈΛΕΣΗ
ΣΕ ΜΙΑ ΛΕΚΆΝΗ ΡΊΧΝΟΥΜΕ ΤΟ ΛΑΔΙ ΤΗΝ ΖΆΧΑΡΗ ΚΑΙ ΑΝΑΚΑΤΕΎΟΥΜΕ ΜΈΧΡΙ ΝΑ ΛΕΙΩΣΕΙ ΣΤΗΝ ΣΥΝΈΧΕΙΑ ΡΊΧΝΟΥΜΕ ΤΟ ΠΟΡΤΟΚΑΛΊ ΑΦΟΎ ΠΡΩΤΑ ΈΧΟΥΜΕ ΔΙΑΛΎΣΕΙ ΤΗΝ ΣΌΔΑ ΚΑΙ ΓΊΝΕΙ ΑΦΡΟΣ
ΣΤΗΝ ΣΥΝΈΧΕΙΑ ΤΑ ΥΠΌΛΟΙΠΑ ΥΛΙΚΆ ΚΑΙ ΤΈΛΟΣ ΤΟ ΑΛΕΎΡΙ ΣΙΓΆ ΣΙΓΆ!! ΖΗΜΟΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΠΛΆΘΟΥΜΕ ΔΙΑΦΟΡΑ ΣΧΉΜΑΤΑ ΤΟΥΣ ΚΟΥΡΑΜΠΙΈΔΕΣ ΜΑΣ
ΨΉΝΟΥΜΕ ΣΕ ΜΕΤΡΙΟ ΦΟΎΡΝΟ ΓΙΑ 25 ΛΕΠΤΆ ΜΈΧΡΙ ΝΑ ΡΟΔΙΣΟΥΝ
ΜΌΛΙΣ ΤΑ ΒΓΑΛΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟ ΦΟΎΡΝΟ ΤΑ ΣΚΕΠΆΖΟΥΜΕ ΜΕ ΖΆΧΑΡΗ ΆΧΝΗ ΟΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΥΤΑ..
ΑΦΉΝΟΥΜΕ ΝΑ ΚΡΥΏΣΟΥΝ ΚΑΛΆ ΠΡΙΝ ΣΕΡΒΊΡΟΥΜΕ!
Η Συνταγή είναι από Georgia Chatzimanoli-Grimwood– “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
Ετοιμάστε μόνοι σας γρήγορα πιάτα και απολαύστε τον υπόλοιπο χρόνο τρώγοντάς τα.
Παραδοσιακά σιροπιαστά Τσιμπιστά (ισλί) από την Κοζάνη
Υλικά (40 -45κομμάτια)
Μισό κιλό βούτυρο φυτίνη σε θερμοκρασία δωματίου
1 κουτί γάλα εβαπορέ το μεγάλο
2 αυγά
1 μπεικιν
Μισό φλ ζάχαρη
1 κουτ γλ σόδα
Καρύδια
Κανέλα, γαρύφαλλο
Αλεύρι 1- 1,200 κιλό
Σιρόπι :
1 κιλό ζάχαρη
4 ποτήρια νερό
1 βανίλια
Λίγο λεμόνι
Εκτέλεση :
1. Χτυπάμε το βούτυρο να ασπρίσει ρίχνουμε τη ζάχαρη και τα αυγά
2. Λιώνουμε τη σόδα με λίγο εβαπορέ και τη ρίχνουμε στο βούτυρο. Προσθέτουμε και το γάλα συνεχίζοντας το χτύπημα.
3. Ρίχνουμε το μπέικιν και το αλεύρι ( περίπου 1κιλό) μέχρι να έχουμε μια σκληρή ζύμη
4. Σε ενα πιατάκι ανακατεύουμε τα καρύδια ψιλοκομμένα με λίγο γαρύφαλλο, κανέλα, ζάχαρη και φρυγανιά τριμμένη
5. Παίρνουμε λίγη λίγη ζύμη την ανοίγουμε πιτάκια και βάζουμε γέμιση στη μέση. Πλάθουμε σε στρόγγυλα ή οβάλ σχήματα και κάνουμε σχέδια με το τσιμπιδάκι
6. Ψήνουμε σε λαδωμένο ταψί στους 200 βαθμούς για 30 λεπτά ισα ίσα να ροδοκοκκινίσουν. Τα αφήνουμε να κρυώσουν
7. Ετοιμάζουμε το σιρόπι βράζοντας το νερό με τη ζάχαρη τη βανίλια και λίγες σταγόνες λεμόνι. Το σιρόπι πρέπει να είναι ζεστό και τα γλυκά κρύα
* Προσοχή μη τα κάνετε μπαμπάτσικα, γιατί με το σιρόπιασμα φουσκώνουν!!