Υλικά
1 κ.γλ. σκόνη μουστάρδα
ξύσμα λεμονιού
αλάτι
πιπέρι
1/3 φλ. ελαιόλαδο
2 κιλά χοιρινή πανσέτα
Για την κρούστα
1 κ.σ. μουστάρδα
2 φέτες μπαγιάτικο ψωμί σε ψίχουλα
1/2 φλ. παρμεζάνα
1 κ.γλ. ρίγανη αποξηραμένη
2 κλαδάκια θυμάρι
2 κλαδάκια δεντρολίβανο
2 σκ. σκόρδο
1 φλ. λευκό ξηρό κρασί
Εκτέλεση
Για την πανσέτα φούρνου με τραγανή κρούστα, αλείφουμε πρώτα το κρέας με λίγο από το ελαιόλαδο σε όλη την επιφάνεια. Ανακατεύουμε σε μπολ την σκόνη μουστάρδας το ξύσμα λεμονιού, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Αλείφουμε την πανσέτα με το μείγμα.
Ζεσταίνουμε λίγο από το ελαιόλαδο και την ροδίζουμε σε δυνατή φωτιά γύρω γύρω.
Τη βάζουμε σε σχάρα μέσα σε ταψί. Ψήνουμε για 1 ώρα στους 180ºC. Την αλείφουμε με την μουστάρδα. Σε μπολ βάζουμε τα ψίχουλα το τυρί τα μυρωδικά το σκόρδο και το υπόλοιπο λάδι. Πιέζουμε το μίγμα να κολλήσει στην επιφάνεια. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ºC για περίπου 1ώρα επιπλέον.
Βγάζουμε το κρέας σε πιατέλα. Αφήνουμε να σταθεί να ξεκουραστεί για 15′ και να ανακτήσει τα υγρά του. Το κόβουμε σε λεπτές φέτες.
Ρίχνουμε το κρασί στο ταψί καθώς είναι ζεστό και τρίβουμε να διαλυθούν οι καραμελωμένοι χυμοί. Το βάζουμε σε κατσαρόλα και βράζουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά μέχρι να μειωθεί στο μισό και να πυκνώσει.
Σερβίρουμε με πατάτες και άφθονη σαλάτα.