Συνταγές
Πίτες με αλεύρι ολικής αλέσεως και φύλλο μαγιάς
Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Νόστιμη συνταγή μαγειρικής από “Helena’s Greek cooking”
Υλικά για 3 μπαστούνια:
350 γρ. Αλεύρι ολικής αλέσεως
150 γρ. Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
55 γρ. μαγιά σε σκόνη
μιση κούπα χλιαρό νερό
150 – 200 ml Σουρωτή σε θερμοκρασία δωματίου η όσο πάρει η ζύμη
4 κ.σ ελαιόλαδο
2 κ.σ γάλα
3 κ.σ ξύδι
1 αυγό
αλάτι
φρεσκοτριμένο πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε γυάλινο μπολ ανάμειξης διαλύουμε τη μαγιά με το χλιαρό νερό
Προσθέτουμε 4 – 5 κουταλιές αλεύρι και το αφήνουμε 5′ μέχρι να αφρίσει η επιφάνειά
Κοσκινίζουμε το αλεύρι σε μια λεκάνη, κάνουμε μια λακούβα στη μέση και ρίχνουμε το αυγό, το γάλα, το λάδι, το ξύδι, το αλάτι, το πιπέρι και το μείγμα της μαγιάς
Ζυμώνουμε μέχρη η ζύμη να γίνει μαλακια και να ξεκολλάει απ᾿ τα τοιχώματα, δεν πειράζει αν κολλάει λίγο
Σκεπάζουμε με διαφάνεια και μια πετσέτα και αφήνουμε σε ζεστό μέρος να διπλασιάστη. Εγώ την έκανα και αφού φούσκωσε την κράτησα σκεπασμένη στο ψυγείο για να την πλάσω σήμερα
Για την γέμιση με πατάτα θα χρειαστούμε:
1 κούπα πατάτες βρασμένες τις κάνουμε πουρέ με ένα πιρούνι, προσθέτουμε 3 κ.σ ελαιόλαδο, αλάτι, άνηθο, πιπέρι και κόκκινη καπνιστή πάπρικα να πάρει χρώμα.
Για την γέμιση με ελιές θέλουμε:
1 κούπα ελιές καθαρισμένες, λίγο άνηθο και 3 κ.σ ελαιόλαδο.
Για την γέμιση με φέτα θα χρειαστούμε:
1 κούπα φετα θριματισμενη,λίγο άνηθο και 3 κ.σ ελαιόλαδο.
Όταν φουσκώσει η ζύμη την χωρίζουμε σε 3 ίσα μέρη. Ανοίγουμε το ένα μέρος με τα χέρια, αφού το αλείψουμε με ελαιόλαδο, σε σχήμα οβάλ.
Βάζουμε κατά μήκος τη μια γέμιση, κλείνουμε , γυρίζονται την απο την αλλη πλευρά δηλαδή το ενωμα να βλέπει προς τα κάτω στο ταψί και κάνουμε ένα μπαστούνι, τοποθετούμε στη λαμαρίνα πάνω σε χαρτί ψησίματος.
Κάνουμε το ίδιο με τα άλλα ζυμαράκια, τα αλείφουμε με κρόκο αυγού και τα πασπαλίζουμε με άσπρο και μαύρο σουσάμι.
Ψήνουμε στους 180C βαθμούς μέχρι να ροδίσουν περίπου 15-17 λεπτά.
Νόστιμη συνταγή μαγειρικής από “Helena’s Greek cooking”