Συνταγές
Πίτα σαν κέικ με κιμά και λαχανικά
Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Νόστιμη συνταγή μαγειρικής από “Helena’s Greek cooking”
Υλικά για τη ζύμη κέικ:
200 γρ. Αλεύρι που φουσκώνει μόνο του η για όλες τις χρήσεις
170 γρ. Γιαούρτι (κάνει και στραγγιστό)
Λίγο αλάτι
2 αυγά
2 κ.γ μπέικιν παουτερ
3/4 ποτηριού γάλα
Υλικά για τη γέμιση:
250 γρ. Κιμά μοσχαρίσιο (2 φορές περασμένο το ζητάτε από τον χασάπη σας)
1 κολοκυθάκι μεγάλο
2 καρότα
1 μικρό κρεμμύδι στο μουλτι τριμμένο
Λίγο ελαιόλαδο για τον κιμά
Φύλλα από φρέσκο δυόσμο
150 γρ. Φέτα τριμμένη
100 γρ. Χαλούμι τριμμένο στο χοντρό τρίφτη
Άνηθο
Άλατι
Πιπέρι
Πιπέρι Cayenne
Για την επάλειψη:
1 αυγό
Σουσάμι
Παπαρουνοσπορο
Σπορια μαύρα (πασατέμπο)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Προθερμαίνουμε το φούρνο αέρα 190’C βαθμούς.
Σε ένα τηγάνι ρίχνουμε το ελαιόλαδο και το κρεμμύδι να μαραθεί. Προσθέτουμε τον κιμά και βοηθάμε να ανοίξει καλά. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και το πιπέρι Cayenne.
Όταν ανοίξει ο κιμάς και δεν έχει χοντρούς σβολους ψήνουμε για 3-4 λεπτά ακόμα και αποσύρουμε από τη φωτιά να κρυώσει.
Τρίβουμε το κολοκυθάκια στην χοντρό τρίφτη, το καρότο, το χαλούμι και προσθέτουμε λίγο αλάτι, πιπέρι, φέτα το δυόσμο και τον άνηθο ψιλοκομμένα και τον κιμά. Ανακατεύουμε να ομογενοποιηθουν τα υλικά.
Κάνουμε τη ζύμη:
Σε ένα μπολ μεγάλο ρίχνουμε το αλεύρι μαζί με το αλάτι, το μπεικιν παουτερ, το γιαούρτι και τα αυγά. Ανακατεύουμε με μια ξύλινης κουτάλα. Θα γίνει ένα πηχτό ζυμάρι.
Προσθέτουμε το γάλα και κάνουμε ένα χυλό όπως στα κέικ. Ανακατεύουμε τώρα τον χυλό με τα χέρια μας για να λιώσουν τυχόν σβολοι που μπορεί να προκύψουν.
Παίρνουμε μια φόρμα 20’cm με απομονωμενα πλαϊνά, βάζουμε χαρτί ψησίματος στον πάτο, αλείφουμε τα πλαϊνά με λάδι η βούτυρο και προσθέτουμε το μισό χυλο και απλώνουμε να πάει σε όλη την επιφάνεια.
Ρίχνουμε την γέμιση όλη και από πάνω με ένα κουτάλι τον υπόλοιπο χυλό ζύμη.
Χτυπάμε ένα αυγό και το προσθέτουμε με ένα πινέλο στην επιφάνεια του κέικ.
Προσθέτουμε το σουσάμι,τον παπαρουνοσπορο και τα σποράκια.
Ψήνουμε στον αέρα στους 190’C βαθμούς για 30-35 λεπτά.
Μυστικά:
Αν θέλετε παραλείψτε τον κιμά και κάντε το μόνο με τα λαχανικά, θα προσθέσετε και ένα μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο.
Νόστιμη συνταγή μαγειρικής από “Helena’s Greek cooking”