Πιτες
Πίτα με πατάτες, τυριά, μπέϊκον & ζαμπόν
Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Μια εύκολη συνταγή για να απολαύσετε μια πεντανόστιμη, λαχταριστή πίτα, με πατάτες, λιωμένα τυριά, μπέϊκον και ζαμπόν σε τραγανή σφολιάτα, για μια … αμαρτωλή απόλαυση που σίγουρα δεν μπορείς να αντισταθείς…
Υλικά συνταγής
2 φύλλα σφολιάτας
4-5 πατάτες μετρίου μεγέθους
8 φέτες μπέϊκον σε κομματάκια
3 φέτες ζαμπόν σε κομμάτια
1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
2 κ.σ. βούτυρο + λίγο επιπλέον για άλειμμα του ταψιού
1½ φλ. τσαγιού κρέμα γάλακτος
200 γρ. τυρί τσένταρ τριμμένο
150 γρ. γραβιέρα τριμμένη
1/2 κ.γ.μοσχοκάρυδο
αλάτι πιπέρι
Για άλειμμα της πίτας:
2 κρόκους αυγών
2 κ.σ. γάλα
σουσάμι [προαιρετικά]
Εκτέλεση συνταγής
Καθαρίζετε τις πατάτες και τις βράζετε σε κατσαρόλα με μπόλικο αλατισμένο κοχλαστό νερό για 20-25 λ περίπου μέχρι να μαλακώσουν, χωρίς όμως να λιώσουν. Τις στραγγίζετε σε σουρωτήρι και μόλις κρυώσουν τις κόβετε σε λεπτές οριζόντιες φέτες.
Εν τω μεταξύ, ζεσταίνετε το βούτυρο και σοτάρετε το κρεμμύδι ανακατεύοντας μέχρι να γυαλίσει και να μαλακώσει. Προσθέτετε το μπέϊκον και το ζαμπόν και σοτάρετε για 3-4 λ ακόμα.
Προσθέτετε στο τηγάνι και τις πατάτες σε φέτες, ανακινείτε το τηγάνι κυκλικά, προσθέτετε και τη κρέμα γάλακτος και αφήστε το στη φωτιά για 1/2 λ περίπου. Αποσύρετε το τηγάνι από τη φωτιά, ρίχνετε τα τυριά, το μοσχοκάρυδο, το πιπέρι, ελάχιστο αλάτι και ανακατεύετε απαλά να ενσωματωθούν τα υλικά.
Βουτυρώνετε ένα παραλληλόγραμμο πυρέξ, στρώνετε το ένα φύλλο σφολιάτας και από πάνω απλώνετε ισομερώς, το μείγμα με τις πατάτες και τα τυριά. Στρώνετε με το άλλο φύλλο σφολιάτας το μείγμα, το αλείφετε με τους κρόκους αυγών χτυπημένους με λίγο γάλα, το χαράζετε και πασπαλίζουμε με σουσάμι.
Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 40-45 λεπτά, μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνεια της πίτας.