Δείτε παρακάτω ανάλογα με τον τρόπο που θα τα μαγειρέψετε, την προετοιμασία που πρέπει να τους κάνετε προκειμένου να γίνει το καθάρισμά τους παιχνιδάκι, αλλά και τον τρόπο που θα τα αποθηκεύσετε πριν ή μετά το μαγείρεμα.
Κάστανα βραστά
Για να κάνουμε τα κάστανα βραστά, με ένα κοφτερό μαχαίρι, κάνουμε δύο κάθετες χαρακιές σε κάθε κάστανο, κατά προτίμηση στην πλευρά του που είναι πιο κοίλη.
Βάζουμε τα κάστανα σε κατσαρόλα, ρίχνουμε νερό να τα σκεπάζει καλά και τα βάζουμε στη φωτιά.
Με το που πάρουν βράση, χρειάζονται 15-20 λεπτά για να μαλακώσουν.
Στραγγίζουμε και τα βάζουμε σε ένα μπολ. Σκεπάζουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε για 10 λεπτά.
Το μυστικό εδώ είναι να τα καθαρίσετε όσο ακόμα είναι ζεστά. Όταν κρυώσουν καθαρίζονται πιο δύσκολα.
Κάστανα ψητά
Με ένα κοφτερό μαχαίρι, κάνουμε δύο κάθετες χαρακιές σε κάθε κάστανο, κατά προτίμηση στην πλευρά του που είναι πιο κοίλη.
- Βάζουμε σε ένα ταψάκι και ψήνουμε στο φούρνο για 20 λεπτά στους 200 βαθμούς C.
- Ψήνουμε στο τζάκι, πάνω σε ειδική σχάρα.
- Ψήνουμε σε τηγάνι, πάνω σε χοντρό αλάτι.
- Ψήνουμε απευθείας πάνω στο μάτι της κουζίνας.
Επίσης, μπορούμε να τα βάλουμε πρώτα στην κατσαρόλα με βραστό νερό για 5 λεπτά και κατόπιν να τα ψήσουμε με οποιονδήποτε από τους παραπάνω τρόπους. Έτσι θα κρατήσουν περισσότερη υγρασία και δεν θα στεγνώσουν.
Σημαντικό για το εύκολο καθάρισμά τους είναι, όποιον τρόπο και αν διαλέξετε να ψήσετε τα κάστανά σας, αφού τα ψήσετε να τα βάλετε είτε σε ένα χάρτινο σακουλάκι, είτε να τα τυλίξετε με μια πετσέτα και να τα αφήσετε για 10 λεπτά. Έτσι θα φουσκώσουν και θα φεύγει πιο εύκολα η φλούδα.
Κάστανα στο φούρνο μικροκιμάτων
Με ένα κοφτερό μαχαίρι, κάνουμε μία χαρακιά σε όλο το μήκος του σε κάθε κάστανο, κατά προτίμηση στην πλευρά του που είναι πιο κοίλη.
- Βάζουμε τα κάστανα σε ένα σκεύος κατάλληλο για φούρνο μικροκυμάτων. Διαλέξτε σκεύος όχι πολύ μεγάλο, καθώς πρέπει να χωρέσει και ένα μπολάκι με λίγο νερό μέσα στο φούρνο μικροκυμάτων. Βάζουμε το μπολάκι με τα κάστανα μαζί με το μπολάκι με το νερό μέσα στο φούρνο μικροκυμάτων και ρυθμίζουμε στη μέγιστη θερμοκρασία, για 4-5 λεπτά.
είτε
- Βάζουμε τα κάστανα σε ένα σκεύος κατάλληλο για φούρνο μικροκυμάτων. Ρίχνουμε λιγάκι νερό μέσα στο μπολ και καλύπτουμε με μεμβράνη. Ρυθμίζουμε στη μέγιστη θερμοκρασία, για 4-5 λεπτά.
Σημαντικό για το εύκολο καθάρισμά τους είναι, όποιον τρόπο και αν διαλέξετε, αφού μαγειρευτούν να τα βάλετε είτε σε ένα χάρτινο σακουλάκι, είτε να τα τυλίξετε με μια πετσέτα και να τα αφήσετε για 10 λεπτά. Έτσι θα φουσκώσουν και θα φεύγει πιο εύκολα η φλούδα.
Όπως και να τα μαγειρέψετε, ζεστά και φρεσκοκαθαρισμένα είναι άκρως απολαυστικά.
Έτσι μαγειρεμένα, μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε να φτιάξετε τέλειο πουρέ κάστανο, μανιταρόσουπα βελουτέ με κάστανα, αλλά και τούρτα σοκολάτας με κάστανο!
Πώς θα διατηρήσετε τα κάστανα
Τα φρέσκα και άψητα κάστανα μπορούν να διατηρηθούν σε θερμοκρασία δωματίου, σε μια χάρτινη σακούλα και σε σημείο που να αερίζονται καλά για 1 περίπου εβδομάδα. Αν θέλετε να τα διατηρήσετε φρέσκα για περισσότερο χρόνο, περίπου 2-3 εβδομάδες, βάλτε τα στη συντήρηση στο ράφι για τα φρούτα, σε μια πλαστική σακούλα που όμως θα κάνετε μερικές τρύπες.
Τα μαγειρεμένα κάστανα μπορούν να διατηρηθούν στο ψυγείο σε αεροστεγές δοχείο για έως και 4 ημέρες.
Τα μαγειρεμένα και αποφλοιωμένα κάστανα συντηρούνται και αποθηκεύονται τέλεια στον καταψύκτη για αρκετούς μήνες έως και ένα χρόνο.