Συνταγές
Ξεχωριστά μελομακάρονα ολικής αλέσεως, χωρίς ζάχαρη
Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Νόστιμη συνταγή μαγειρικής από “sofeto“
Υλικά για 20 – 25 κομμάτια:
1 ποτήρι ελαιόλαδο (225 γρ.)
1/3 του ποτηριού (120 γρ.) φυσικό χυμό πορτοκάλι
ξύσμα από ένα πορτοκάλι
1/2 σφηνάκι ρακί
1/2 σφηνάκι κονιάκ
1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
1,5 κουταλάκι του γλυκού
κανέλα Κευλάνης σε σκόνη
1/2 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο σε σκόνη
30 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
340 γρ. αλεύρι ζέας ή ολικής αλέσεως
60 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
5 κουταλιές της σούπας στέβια κρυσταλλική με εριθρυτόλη
αναλογία με την ζάχαρη 1:2
Για το σιρόπι:
50 γρ. σιρόπι αγαύης
50 γρ. θυμαρίσιο μέλι
( ή 100 γρ. μέλι μόνο )
1 φλιτζάνι κανελόζουμο
(2 ξυλάκια κανέλας Κευλάνης
βρασμένα σε 250 γρ. νερό)
ή
1 φλιτζάνι Λικέρ κανέλας χωρίς ζάχαρη.
1 φλιτζάνι τριμμένα καρύδια.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ξεκινάμε με τον χυμό πορτοκάλι, ρίχνουμε μέσα την σόδα και ανακατεύουμε για να λιώσει.(Να το έχετε πάνω απ’ το μπολ που θα φτιάξετε το μείγμα , γιατί φουσκώνει και χύνεται έξω απ’ το ποτήρι.)
Το ρίχνουμε λοιπόν στο μπολ και προσθέτουμε το ελαιόλαδο, την ρακί και το κονιάκ, ανακατεύουμε καλά .
Στην συνέχεια θα βάλουμε μέσα τα μπαχαρικά μας, το ξύσμα , την στέβια και θα ανακατέψουμε πολύ καλά.
Ετοιμάζουμε τώρα τα αλεύρια μας και τα ρίχνουμε μέσα στο μπολ , ζυμώνουμε πολύ καλά .
Μοσχομυρίζουν ήδη, πριν ακόμη ψηθούν
Στρώνουμε σ’ ένα ταψί μια λαδόκολλα και ξεκινάμε να πλάσουμε τα μελομακάρονα…
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170 βαθμούς ,ετοιμάζουμε το ταψάκι μας και τα βάζουμε στον φούρνο να ψηθούν.
Θα φουσκώσουν και θα ροδίσουν…τότε είναι έτοιμα!
Σύντομα θα έχετε τα πιο αφράτα και τραγανά μελομακάρονα που φάγατε ποτέ!
Μέσα σ’ ένα γυάλινο μπολάκι , θα ρίξουμε το σιρόπι αγαύης , το μέλι και το λικέρ ή το κανελόζουμο ,ανακατεύουμε καλά.
Όπως βγάζουμε τα μελομακάρονα απ’ τον φούντο ζεστά ζεστά ,τα βουτάμε μέσα στο μείγμα με το σιρόπι αγαύης ,μόνο για λίγα δευτερόλεπτα 4-5 είναι αρκετά.
Τ’ ακουμπάμε πάνω σε μια πιατέλα και τους προσθέτουμε λίγο τριμμένο καρύδι ανακατεμένο με λίγη κανέλα.
Νόστιμη συνταγή μαγειρικής από “sofeto“