Συνταγές
Νόστιμο Κέικ-Κρουασάν σε διάθεση Πασχαλινή (Κraffin)
Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Υλικά
• 350 γραμμάρια αλεύρι
• 110 ml γάλα
• 2 κρόκους
• 1 αυγό
• 40 γραμμάρια βούτυρο
• 100 γραμμάρια φιλέ αμυγδάλου
• 80 g ζάχαρη
• 0,5 κουτ. αλάτι
• 1 κουτ. μοσχοκάρυδο
• 1 φακ. μαγιά
• 200 γραμμάρια αποξηραμένα φρούτα (σταφίδες ή άλλα αποξηραμένα φρούτα)
• 1 βανίλια
Εκτέλεση
Ανακατέψτε τη μαγιά με 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη και ρίξτε ζεστό γάλα. Τοποθετήστε το μείγμα σε ζεστό μέρος, περιμένετε έως ότου το μείγμα αφρίσει.
Λιώνουμε το βούτυρο σε μια κατσαρόλα.
Σε ένα βαθύ μπολ, χτυπάτε τους κρόκους , το ολόκληρο αυγό και τη ζάχαρη. Κτυπήστε καλά το μείγμα.
Κοσκινίστε το αλεύρι σε ένα βαθύ μπολ και στο κέντρο κάντε μια μικρή εσοχή. Ρίξτε μέσα του τη μαγιά που έχει αφρίσει, προσθέστε το χτυπημένο μίγμα αυγών, λίγο λιωμένο βούτυρο και αλάτι. Ανακατεύουμε καλά όλα τα συστατικά, προσθέτουμε το υπόλοιπο βούτυρο και ζυμώνουμε τη ζύμη. Ανακατέψτε μέχρι να η ζύμη να μη κολλάει στα δάχτυλά σας.
Βάλτε τη ζύμη σε ένα βαθύ μπολ, αλειμμένο με βούτυρο. Καλύψτε με μεμβράνη και αφήσετε σε ζεστό μέρος μέχρι να φουσκώσει η ζύμη .
Αλευρώνετε την επιφάνεια εργασίας με αλεύρι, χωρίζετε τη ζύμη σε τέσσερα μέρη. Ανοίγετε ένα κομμάτι της ζύμης σε ένα λεπτό ορθογώνιο φύλλο. Η ζύμη πρέπει να είναι ημιδιαφανής, αλλά μην το παρακάνετε έτσι ώστε να μην σπάσει. Γεμίστε τη ζύμη με μαλακό βούτυρο.
Απλώστε το μοσχοκάρυδο, τις σταφίδες και τις νιφάδες αμυγδάλου ομοιόμορφα πάνω στην επιφάνεια. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε άλλο αποξηραμένο φρούτο θέλετε.
Γυρίστε απαλά τη ζύμη σε ρολό. Κάνετε το ίδιο με τα υπόλοιπα μέρη της ζύμης. Ως αποτέλεσμα, πρέπει να πάρετε 4 ρολά γεμιστά.
Χρησιμοποιώντας ένα κοφτερό μαχαίρι, κόψτε το ρολό κατά μήκος, χωρίς να κόψετε μερικά εκατοστά στην άκρη.
Μετακινήστε το μισό ρολό σε σπείρα, κάντε το ίδιο με το δεύτερο μισό, αλλά τοποθετήστε το πάνω από το πρώτο. Κάνετε αυτό με κάθε ρολό.
Τοποθετήστε τα ρολά σε χάρτινες φόρμες στο ταψί και αφήστε τα για 20 λεπτά σε ζεστό μέρος.
Όταν η ζύμη ανέβει ελαφρά, προθερμάνετε το φούρνο στους 200 ° C και βάλτε τα πασχαλινά Kraffins εκεί για 10 λεπτά. Στη συνέχεια, μειώστε τη θερμοκρασία στους 180 ° C, καλύψτε τα ρολά με αλουμινόχαρτο και ψήνετε για άλλα 10 λεπτά. Μετά από αυτό, αφαιρέστε το αλουμινόχαρτο και ψήστε τα ρολά του Πάσχα για άλλα 15λεπτά.
Όταν κρυώσουν ξεφορμάρετε και ρίχνετε ζάχαρη άχνη.