Συνταγές
Κλασικό φαγητό στη Μακεδονία, με αρνί και -φυσικά- μπόλικα ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμυδάκια!
Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Νόστιμη συνταγή μαγειρικής από “Παναγιωτα Τσιορελα – ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”
Υλικά
12 Κιλά περίπου το αρνί κομμένο στα τέσσερα και σπασμένο στα χοντρά σημεία αυτό το κάνει ο κρεοπώλης.
5 Κιλά φρέσκα κρεμμυδάκια πράσινα
1 Κουτάλα λάδι
1 κούπα ντομάτα και 1 κουταλιά πελτέ
1 κούπα μπιτζιβισια
5-6 φύλλα δάφνη
αλάτι πιπέρι μαϊντανό και δυόσμο
3 φλιτζανες του τσαγιού ρύζι γλασε
6 φλιτζανες νερό
λαδόκολλα, αλουμινόχαρτο, σύρμα θα χρειαστούμε.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πλένουμε και αλατοπιπερονουμε το αρνί
Πλένουμε και κόβουμε τα κρεμμύδια τα ζεματαμε και τα στραγγίζουμε καλά.
Ρίχνουμε μέσα στα κρεμμύδια το λάδι και τα αχνιζουμε και όλα τα υπόλοιπα υλικά,στο τέλος το ρύζι και το νερό, το μοιράζουμε σε δύο ταψιά και βάζουμε από πάνω το αρνί να το σκεπάζει όλο το φαγητό
βρέχουμε την λαδόκολλα και την τοποθετούμε πάνω από το αρνί το σκεπάζουμε με χοντρό αλουμινόχαρτο και το δένουμε με σύρμα σφιχτά.
Ανάβουμε τον φούρνο 2 με 2 μισή ώρες πρέπει να κάψει.
Νόστιμη συνταγή μαγειρικής από “Παναγιωτα Τσιορελα – ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”
Πάμε να ρίξουμε μια ματιά σε άλλη μία πεντανόστιμη συνταγή που μπορείς να ετοιμάσεις στο σπίτι σου και στο τέλος θα γλείφεις τα δάκτυλά σου. Καλή σας απόλαυση..
Νόστιμη συνταγή για Βλάχικη Γιαουρτάβα με μπούτι αρνίσιο και πρόβειο γιαούρτι
ΥΛΙΚΑ
- 2 κιλά μπούτι αρνίσιο κομμένο
- 3 κιλά γιαούρτι πρόβειο
- 6 αυγά
- 6 κ.σ. αλεύρι
- 250 γρ. βούτυρο
- 1 κ.σ. φρέσκο δυόσμο
- αλάτι – πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Αλατοπιπερώνετε καλά το κρέας και το αλείφετε παντού με το μισό
βούτυρο. Τοποθετείτε σε ένα ταψί το κρέας μαζί με ένα ποτήρι νερό,
σκεπάζετε με αλουμινόχαρτο και ψήνετε στο φούρνο στους
180οC, για 1½ ώρα.
Ξεσκεπάζετε το ταψί και ψήνετε 40΄
ακόμη, περιχύνοντας πολύ συχνά το κρέας με το ζουμί του.
Ανακατεύετε καλά το γιαούρτι, το αλεύρι, τα αυγά, το δυόσμο, αλάτι
και πιπέρι σε ένα μπολ και περιχύνετε στο κρέας.
Απλώνετε και το
υπόλοιπο βούτυρο στο ταψί και ψήνετε άλλα 15΄-20΄ μέχρι να
αποκτήσει χρυσαφένια κρούστα η κρέμα.
ΣΗΜ.:Την συνταγή αυτή θα τη βρείτε με
κάποιες παραλλαγές σε περιοχές της βόρειας Ελλάδας. Σε κάποιες
συνταγές χρησιμοποιούν και ρύζι.