Συνταγές
ΝΤΟΛΜΑΔΑΚΙΑ ΓΙΑΛΑΝΤΖΙ
Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Νόστιμη συνταγή μαγειρικής από “Οι Γεύσεις Της Νατάσας”
ΥΛΙΚΑ :
60 τρυφερά αμπελόφυλλα αλλα όχι πολύ μεγάλα
2 ματσάκια κρεμμύδια φρεσκα κομμένα σε πολύ λεπτές ροδέλες
3 μεγάλα κρεμμύδια στο μουλτι
250 ml ελαιόλαδο
400 γρ. ρύζι καρολίνα
400 γρ. νερό
1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
1/2 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
1/2 ματσάκι δυόσμο ψιλοκομμένο
1 ντομάτα κανονική τριμμένη (προαιρετικά)
αλάτι
πιπέρι
χυμό από 1 ½ λεμόνι (για τη κατσαρόλα)
Χυμό από 1/2 λεμόνι ( για μέσα στη γέμιση)
4-5 φέτες λεμόνι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Αν έχουμε φρέσκα αμπελόφυλλα, τα ζεματάμε για 2′ σε βραστό νερό, κι έπειτα τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα σε ένα μπολ με κρύο νερό.
Όταν τα ζεματίσουμε όλα, τα στραγγίζουμε σε ένα σουρωτήρι και αφαιρούμε με ένα κοφτερό μαχαιράκι τα κοτσάνια και τυχόν χοντρά νεύρα που μπορεί να έχουν κάποια από τα φύλλα μας.
ΓΕΜΙΣΗ
Σε μια κατσαρόλα με καπάκι, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, βάζουμε ολα τα κρεμμυδια και μαζί με το ½ ελαιόλαδο. Αφήνουμε για περίπου 5′ να τσιγαριστουν και να χάσουν τον όγκο τους. Στη συνέχεια, ρίχνουμε μέσα το ρύζι και σοτάρουμε για 3′.
Προσθέτουμε νερό στην κατσαρόλα, ανακατεύουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράζει για περίπου 5′. Αφαιρούμε από τη φωτιά και το αφήνουμε να σταθεί για 10′. Στη συνέχεια, προσθέτουμε στην κατσαρόλα με το ρύζι, τον μαϊντανό, τον άνηθο, τον δυόσμο, το αλάτι, το πιπέρι και ανακατεύουμε.
Μεσα στη γέμιση ριχνουμε και χυμό από μισό λεμόνι.
ΣΥΝΑΡΜΟΛΟΓΗΣΗ:
Στρώνουμε τον πάτο μίας κατσαρόλας 5-6 αμπελόφυλλα, (χρησιμοποιούμε τα σχισμένα και σπασμένα φύλλα), τις φέτες και τον χυμό των λεμονιών. Παίρνουμε ένα-ένα τα αμπελόφυλλα σε ξύλο κοπής, με τα νεύρα προς τα πάνω και τη γυαλιστερή πλευρά προς τα κάτω, βάζουμε στο κέντρο 1 κ.γ γέμιση, διπλώνουμε τα πλαϊνά προς τα μέσα και κλείνουμε τυλίγοντας ρολαριστά το ντολμαδάκι. Τοποθετούμε τα ντολμαδάκια το ένα δίπλα στο άλλο, στη σειρά, μέσα στην κατσαρόλα στριμωχτα.
Όταν στρώσουμε την πρώτη σειρά, συνεχίζουμε με τη δεύτερη και την τρίτη αν χρειαστεί, μέχρι να τους τελειώσουμε όλους. Ρίχνουμε στην κατσαρόλα το υπόλοιπο ελαιόλαδο, τοποθετούμε ένα πιάτο και πανω του ενα βάρος, όπως μία μεγάλη πλατιά πέτρα, επάνω στους ντολμάδες για να μη μας διαλυθούν στο βράσιμο και προσθέτουμε ζεστό νερό μέχρι να σκεπαστούν όλοι καλά. Σιγοβράζουμε για περίπου 40-50 λεπτά.
Όταν είναι έτοιμοι, τους αποσύρουμε από τη φωτιά και τους αφήνουμε να κρυώσουν λίγο, μέσα στην κατσαρόλα. Σερβίρονται κρύα.
Νόστιμη συνταγή μαγειρικής από “Οι Γεύσεις Της Νατάσας”