Ορεκτικα
Φτιάχνουμε Ντολμαδάκια Γιαλαντζί παραδοσιακά
Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Υλικά συνταγής
Για τα ντολμαδάκια:
1/4 κιλού αμπελόφυλλα
3/4 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
2 κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα
1 κρεμμυδάκι φρέσκο πολύ ψιλοκομμένο (προαιρετικά)
1 φλ. τσαγιού ρύζι καρολίνα
1 πακέτο μικρό κουκουνάρια
άνηθο ψιλοκομμένο
μια πρέζα δυόσμο (προαιρετικά)
1 φλ. τσαγιού ζεστό νερό
αλάτι, πιπέρι
Για το βράσιμο:
1 κύβο κότας
χυμό ενός λεμονιού
2-3 πρέζες αλάτι
1 ½ φλ. τσαγιού ζεστό νερό
Εκτέλεση συνταγής
Για τα ντολμαδάκια: Πλένετε τα αμπελόφυλλα και τα ζεματάτε σε νερό που βράζει. Τα ξεπλένετε με κρύο νερό και τα στραγγίζετε σε ένα σουρωτήρι.
Σε ένα τηγάνι ζεσταίνετε το μισό λάδι και σοτάρετε τα ξερά κρεμμύδια και το κρεμμυδάκι μέχρι να μαραθούν ελαφρώς. Προσθέτετε και το ρύζι και σοτάρετε για 1 λ ακόμα ανακατεύοντας να γυαλίσει καλά το ρύζι.
Προσθέτετε το ζεστό νερό, τον άνηθο, τα κουκουνάρια, το δυόσμο, αλατοπιπερώνετε και αφήνετε να σιγοβράσει το μείγμα σε χαμηλή θερμοκρασία μέχρι να εξατμισθεί το νερό. Κατεβάζετε από τη φωτιά. Όταν μισοκρυώσει το μείγμα, βάζετε σε κάθε φύλλο μια κουταλιά του γλυκού από τη γέμιση, διπλώνετε τις δύο άκρες και το τυλίγετε.
Για το βράσιμο: Τοποθετείτε τα ντολμαδάκια σε κατσαρόλα, σε κύκλους το ένα δίπλα στο άλλο “κολλητά”. Προσθέστε από πάνω το υπόλοιπο λάδι, το ζεστό νερό στο οποίο θα έχετε διαλύσει το κύβο κότας και λίγο αλάτι. Τοποθετείτε ένα πιάτο πάνω από τα ντολμαδάκια, σκεπάζετε τη κατσαρόλα και τα αφήνετε να σιγοβράσουν σε μέτρια θερμοκρασία για 45-50 λ περίπου.