Νηστισιμα
Νηστίσιμα Αφράτα σταφιδόψωμα
Υλικά 4 μεγάλα σταφιδόψωμα 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (κοσκινισμένο) 1 κύβος νωπή μαγιά & 30 ml χλιαρό νερό 70 γρ. μαύρη σταφίδα 60 ml σπορέλαιο 100 ml χλιαρό νερό (όσο πάρει) 1/4 φλ. κρυσταλλική ζάχαρη 100 ml χυμός πορτοκαλιού 1 κ.γ κανέλα 1 πρέζα ζάχαρη 1 βανίλια Εκτέλεση Σε ένα μεγάλο μπολ […]
Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Συνταγή από foodouki
Υλικά
4 μεγάλα σταφιδόψωμα
500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (κοσκινισμένο)
1 κύβος νωπή μαγιά & 30 ml χλιαρό νερό
70 γρ. μαύρη σταφίδα
60 ml σπορέλαιο
100 ml χλιαρό νερό (όσο πάρει)
1/4 φλ. κρυσταλλική ζάχαρη
100 ml χυμός πορτοκαλιού
1 κ.γ κανέλα
1 πρέζα ζάχαρη
1 βανίλια
Εκτέλεση
Σε ένα μεγάλο μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι και προσθέτουμε την κανέλα, την σκόνη βανίλιας, την κρυσταλλική ζάχαρη ανακατεύοντας καλά με ένα κουτάλι.
Κάνουμε μια λακκούβα στο κέντρο και ρίχνουμε όλα τα υγρά υλικά: το σπορέλαιο, το χυμό πορτοκαλιού και τη νωπή μαγιά που έχουμε προηγουμένως διαλύσει σε ένα μπολ με 30ml χλιαρό νερό και μια πρέζα ζάχαρη.
Αναμειγνύουμε λοιπόν με ένα κουτάλι τα στερεά με τα υγρά υλικά προσθέτοντας το υπόλοιπο χλιαρό νερό σε δόσεις μέχρι να σχηματιστεί μια ζύμη που να πιάνεται στο χέρι.
Ζυμώνουμε ελαφρώς με τα δάχτυλα και προσθέτουμε τις μαύρες σταφίδες. Τις πιέζουμε με τα δάχτυλα για να ενσωματωθούν στο ζυμάρι.
Σκεπάζουμε το μπολ με το ζυμάρι με μια πετσέτα ή διαφανή μεμβράνη κ το αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο για 1 ώρα. Όταν δούμε πως έχει διπλασιαστεί η ζύμη μας, ζυμώνουμε ελαφρώς με τα χέρια και κόβουμε σε 4 ίσα μέρη.
Δίνουμε σχήμα στα σταφιδόψωμα μας πχ στρογγυλό, σαλίγκαρος, στριφτό και τα αραδιάζουμε σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα για 15 λεπτά στους 180 βαθμούς.
Αφράτα και μυρωδάτα, αυτά τα λαχταριστά νηστίσιμα σταφιδόψωμα θα σας κάνουν να τα αγαπήσετε!
[youtube https://www.youtube.com/watch?v=CB2VaemjS-k&w=430&h=272]
TIPS
Ο χρόνος διπλασιασμού της ζύμης ποικίλει ανάλογα με τη θερμοκρασία χώρου. Αν την αφήσουμε σε χλιαρό, σβησμένο φούρνο θα φουσκώσει γρηγορότερα ενώ αν την αφήσουμε σε θερμοκρασία περιβάλλοντος ενδεχομένως να χρειαστεί πάνω από μία ώρα.
Δείτε περισσότερες νόστιμες συνταγές στο : foodouki