Συνταγές
Μπούτια κοτόπουλου στη γάστρα με λαχανικά
Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Νόστιμη συνταγή μαγειρικής από “Helena’s Greek cooking”
Υλικά:
8 μπουτια κοτόπουλου βάρους
χυμός και ξύσμα από 1 λεμόνι
2 κ.σ θυμαρίσιο μέλι (είναι κατάλληλο για μαγειρική ζαχαροπλαστική)
4 σκελίδες σκόρδο κομμένες στα τέσσερα
130 ml ελαιόλαδο
3 κ.σ μουστάρδα Dijon( είναι πιο κατάλληλη για μαγειρική γιατί είναι ήπια και κακώς πιο γλυκειά)
αλάτι,
Χυμό ντομάτας 1 κούπα
πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Ρίγανη ( Ελληνική θαυματουργή)
6 μέτριες πατάτες κομμένες χοντρά και στρογγυλές
2 ντομάτες σε ροδέλες
3 μανιτάρια κομμένα στα τέσσερα
1 πιπεριά κόκκινη κομμένη σε κομμάτια
3 καρότα κομμένα σε ροδέλες χοντρές
Φρέσκο θυμάρι, δεντρολίβανο, δυόσμο και 2-3 φρέσκα φύλλα από κληματαριά
Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200’C βαθμούς αέρα.
Βαζουμε τις πατάτες και οα τα λαχανικά πατάτες στη γάστρα.
Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε με το σύρμα το λάδι, το χυμό και το ξύσμα λεμονιού, το μέλι, τη μουστάρδα, το σκόρδο, το μπαχάρι, το χυμό ντομάτας και αλατοπίπερο, μέχρι να ενωθούν τα υλικά και ρίχνουμε ένα μέρος στις πατάτες και το άλλο σε ξεχωριστό μπολ πάνω στο κοτόπουλο.
Βάζουμε το κοτόπουλο στη γάστρα πάνω στα λαχανικά αλείφουμε καλά με λίγη μουστάρδα ακόμα και τοποθετούμε πάνω στο κοτόπουλο τις ροδέλες ντομάτας, τα φρέσκα φυλλα κληματαριάς, τον δυόσμο, το θυμάρι και το δεντρολίβανο.
Δεν βάζουμε άλλα υγρά στο σκεύος, αρκούν τα υγρά του μείγματος και επίσης το κοτόπουλο θα βγάλει τα δικά του υγρά, αν χρειαστεί, θα προσθέσουμε κατά το ψήσιμο λίγο νερό οχι κρύο ούτε ζεστό σε θερμοκρασία δωματίου.
Σκεπάζουμε τη γάστρα με το καπάκι της και τη βάζουμε στο φούρνο. Ψήνουμε για περίπου 1-2 ώρες ανάλογα το φούρνο.
Ελέγχουμε κατά τη διάρκεια του ψησίματος μήπως χρειαστεί να βάλουμε λίγο νερό. Μετά ξεσκεπάζουμε τη γάστρα και ψήνουμε για άλλα περίπου 30 λεπτά ή μέχρι να γίνει ροδίσει το κοτόπουλο.
Μυστικά: Όταν ροδίσει καλά το κοτόπουλο, (μετά που θα ανοίξουν το καπάκι) το αφαιρούμε από τη γάστρα και το κρατάμε ζεστό σε δοχείο, βάζουμε πίσω τη γάστρα χωρίς καπάκι να ροδίσουν και οι πατάτες.
Επαναφέρουμε κατόπιν το κρέας μέσα στη γάστρα και κλείνουμε με το καπάκι μέχρι να το σερβίρουμε.
Νόστιμη συνταγή μαγειρικής από “Helena’s Greek cooking”