Συνταγές
Μπαμπάς με ρούμι πεντανόστιμος
Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Νόστιμη συνταγή μαγειρικής από “Helena’s Greek cooking”
Υλικά:
240 γραμμάρια αλεύρι για τσουρέκια η ψωμί
120 γραμμάρια χλιαρό γάλα
11 γραμμάρια μαγιά ξηρή
2 αυγά και ένας κρόκος
2 κ.σ. ζάχαρη
1 κ.σ κοφτό αλάτι
120 γραμμάρια λιωμένο βούτυρο φρέσκο ανάλατο
Για το σιρόπι
500 γραμμάρια νερό
300 γραμμάρια ζάχαρη
50 γραμμάρια ρούμι, κατά προτίμηση μαύρο
Για το γλάσο:
100 γρ. μαρμελάδα βατόμουρο η βερίκοκο
2 κ.σ. νερό
Για την σαντιγύ:
200 γραμμάρια κρέμα γάλακτος με όλα τα λιπαρά
20 γραμμάρια άχνη ζάχαρη
Για το γαρνίρισμα:
φρούτα εποχής: φράουλες, ακτινίδια, μάνγκο
Φιλέ αμυγδάλου
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ανάβουμε το φούρνο στους 100’C βαθμούς για 5 λεπτά και τι κλείνουμε. Έχουμε άσεμνο μόνο το φωτάκι του φούρνου.
Σε μπωλ του μίξερ βάζουμε το χλιαρό γάλα τη μαγιά, τη ζάχαρη, το αλάτι, τα αυγά, το αλεύρι και αναμειγνύουμε για λιγο, στη συνέχεια προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο σιγά σιγά και ενσωματώνουμε στο μείγμα.
Χτυπάμε καλα μέχρι το μείγμα να κολλάει στο γάντζο.
Λαδωνουμε ελαφρώς και αλευρωνουμε ένα γυάλινο μπολ. Βάζουμε μέσα το μείγμα, σκεπάζουμε με διαφάνεια και πετσέτα και το βάζουμε στο φούρνο. Όσο είναι στο φούρνο η ζύμη αφήνουμε το φωτάκι μόνο αναμμένο.
Σε 1′ ώρα θα έχει διπλασιαστεί η ζύμη μας.
Αφού έχει διπλασιαστεί την τοποθετούμε σε καλά λαδωμενη και αλευρωμενη φόρμα του κέικ. Αφήνουμε σκεπασμένη με υγρή πετσέτα τη φόρμα, έξω όχι στο φούρνο, για 30′ λεπτά ακόμα να φουσκώσει.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180’C βαθμούς στις αντιστάσεις και ψήνουμε το μπαμπά για 35-40 λεπτά. Τον ξεφομάρουμε αμέσως πάνω σε σχάρα.
Σιρόπι:
Βράζουμε τη ζάχαρη με το νερό για 2′ λεπτά σε ένα βαθύ τηγάνι που να χώρα ο μπαμπάς μέσα και ρίχνουμε το ρούμι αφού το αποσύρουμε από την φωτιά.
Τρυπάμε τον μπαμπά από κάτω σε διάφορα σημεία και τον βάζουμε από την πλευρά που τρυπήσαμε μέσα στο σιρόπι.
Με ένα κουτάλι ρίχνουμε σε ολο τον μπαμπά σιρόπι. Δεν το αφήνουμε πολύ ώρα γιατί θα πανιασει. Αφήνουμε να κρυώσουν.
Γλασο:
Ανακατεύουμε τη μαρμελάδα με το νερό πάνω στη φωτιά για λίγο και με ένα πινέλο απλώνουμε σε όλο τον μπαμπά.
Σαντιγί:
Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος με την άχνη ζάχαρη μέχρι να πήξει. Γεμίζουμε το κενό στο κέντρο του κέικ και γύρω γύρω με τη σαντιγί.
Γαρνίρουμε με κομμάτια από φρούτα της προτίμησής μας και φίλε αμυγδάλου.
Νόστιμη συνταγή μαγειρικής από “Helena’s Greek cooking”