Συνταγές
Μουσακάς αλλιώς.. Μια υπέροχη παραλλαγή του μουσακά με λαζάνια που αξίζει να δοκιμάσετε
Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Η Συνταγή είναι από κ. Tzela Antonopoulou – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
Υλικά
(για ένα μεγάλο ταψι του φούρνου)
Για τον κιμα
2 κιλα κιμά ελιά
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2 σκελίδες σκόρδο
5-6 κλωνάρια μαϊντανό ψιλοκομμένο
1/4 φλ λάδι
1 ξύλο κανέλα
1/2 ποτηράκι( του κρασιού) κρασί
2 1/2 κουτάκια ντοματοχυμο
2 κ.σ πελτέ
Αλάτι πιπέρι
Για τη μπεσαμέλ
2 1/2 λίτρα γάλα καυτο
250 γρ αλεύρι
200 γρ βούτυρο
2 αβγά και 2 κροκους( θερμοκρασία δωματίου)
2 κούπες γεμάτες καφαλογραβιερα
1 κούπα γκούντα
Αλάτι πιπέρι με προσοχή
8 μελιτζάνες φλασκες
11/2 πακέτο λαζάνια
Εκτελεση
Πλένουμε και κόβουμε φέτες τις μελιτζάνες μου κατά μήκος.
Τις βάζουμε σε ταψάκι που, έχω στρώσει λαδόκολλα , τη μια δίπλα στην άλλη.
Ραντίζουμε με λαδάκι και λίγο αλάτι και ψήνουμε στο αεροθερμο στους 200 βαθμούς μέχρι να ροδισουν.
Τις κρατάμε στην άκρη.
Αντίστοιχα αν θέλει κάποιος τις τηγανίζει.
Ετοιμάζουμε τον κιμά.
Σε βαθιά κατσαρολίτσα καβουρδιζουμε τον κιμά μεχρι να σωθούν τα υγρά του.
Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, την κανέλα , τον μαϊντανό , αλατοπιπερωνουμε και τον γυρίζουμε μέχρι μάραθουν τα αρωματικά μου.
Σβήνουμε με κρασί , αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτουμε το χυμό ντομάτας.
Προσθέτουμε λίγο νεράκι και το λάδι.
Βράζουμε μεχρι να πήξει ελαφρώς η σαλτσουλα.
( Θέλουμε να έχει αρκετή σαλτσουλα ο κιμάς μου γιά να ψηθούν και τα λαζάνια).
Φτιάχνουμε τη μπεσαμέλ.
Καβουρδιζουμε το αλεύρι στο βουτυρακι και προσθέτουμε λίγο λίγο το καυτό γάλα μέχρι να πάρουμε μια ωραία κρέμα.
Αλατοπιπερωνουμε ελαφρώς και αποσυρουμε από τη φωτιά .
Προσθέτουμε τα αβγά ελαφρώς χτυπημένα ανακατεύουμε και τέλος το τυρί.
Συναρμολογουμε.
Ρίχνουμε λίγο λαδάκι στο ταψί και σαλτσουλα από τον κιμά μου προσέχοντας να μην πάρουμε κιμά .
Κάνουμε μια στρώση με λαζάνια , μια στρώση με μελιτζάνες μια στρώση κιμά .
Πασπαλιζουμε με λίγο τυράκι και επαναλαμβάνουμε.
Τέλος απλώνουμε τη μπεσαμελ.
Πασπαλιζουμε με τυράκι λίγη φρυγανιά τριμμένη και τσιμπιες από βουτυρακι.
Ψήνουμε σε προθερμασμενο φούρνο στους 190 βαθμούς αντιστάσεις μέχρι να ροδισει.
Η Συνταγή είναι από κ. Tzela Antonopoulou – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.