Γλυκα
μμμμμμ…σκέτη απόλαυση! Αφράτα και λαχταριστά τσουρέκια
ΥΛΙΚΑ 500 γρ. αλεύρι για τσουρέκια ή σκληρό 50 γρ. νωπή μαγιά 100 γρ. βούτυρο αγελαδινό (σε θερμ.δωματίου) 2 αυγά & 1 κρόκος για άλλειμα 150 ml χλιαρό νερό 150 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη 3 κ.σ γάλα φρέσκο 1 κ.γ κοφτό τριμμένο μαχλέπι 1/3 κ.γ τριμμένο κακουλέ 1 πρέζα αλάτι ξύσμα από 1 πορτοκάλι λίγο έξτρα […]
Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
ΥΛΙΚΑ
500 γρ. αλεύρι για τσουρέκια ή σκληρό
50 γρ. νωπή μαγιά
100 γρ. βούτυρο αγελαδινό (σε θερμ.δωματίου)
2 αυγά & 1 κρόκος για άλλειμα
150 ml χλιαρό νερό
150 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
3 κ.σ γάλα φρέσκο
1 κ.γ κοφτό τριμμένο μαχλέπι
1/3 κ.γ τριμμένο κακουλέ
1 πρέζα αλάτι
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
λίγο έξτρα γάλα για άλειμμα
Εκτέλεση
Σε ένα μεγάλο μπολ διαλύουμε τους κύβους νωπής μαγιάς σε χλιαρό νερό, προσθέτουμε μια κουταλιά του γλυκού κρυσταλλική ζάχαρη και ανακατεύουμε πολύ καλά με ένα κουτάλι.
Ρίχνουμε 2 κουταλιές της σούπας δυνατό αλεύρι για τσουρέκια και ανακατεύουμε δημιουργώντας έναν παχύρρευστο χυλό.
Καλύπτουμε το μπολ με διαφανή μεμβράνη και αφήνουμε την μαγιά να ενεργοποιηθεί για 10-15 λεπτά.
Στον κάδο του μίξερ έχουμε ρίξει το δυνατό αλεύρι και προσθέτουμε το χυλό με την ενεργοποιημένη μαγιά.
Συνεχίζουμε ρίχνοντας την υπόλοιπη κρυσταλλική ζάχαρη, τα αβγά, το μαχλέπι, το κακουλέ, το φρέσκο γάλα και τέλος το ξύσμα πορτοκαλιού.
Βάζουμε το μίξερ σε λειτουργία και χτυπάμε με τους γάντζους σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά.
Μόλις η ζύμη γίνει μια μπάλα, προσθέτουμε σε κομματάκια το βούτυρο που βρισκόταν σε θερμοκρασία δωματίου και χτυπάμε μέχρι να ενσωματωθεί στη ζύμη και να γίνει λεία και ελαστική.
Σταματάμε το μίξερ, αναδιπλώνουμε ελαφρώς τη ζύμη με τα χέρια μας και την αφήνουμε στον κάδο να ξεκουραστεί και να φουσκώσει για 1 ώρα,αφού καλύψουμε με μια πετσέτα.
Μετά από 1 ώρα, ίσως και παραπάνω ανάλογα με την θερμοκρασία χώρου, το ζυμάρι μας πρέπει να έχει τουλάχιστον διπλασιαστεί σε όγκο (ιδανικά να τριπλασιαστεί) για να πετύχουν τα τσουρέκια μας.
Ζυμώνουμε ελαφρώς με τα χέρια και σε αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας τοποθετούμε το ζυμάρι μας.
Το χωρίζουμε σε 3 ίσα μέρη και πλάθουμε μακρόστενες λωρίδες ίδιου μήκους, τη μία παράλληλα στις άλλες σε κοντινή απόσταση.
Ενώνουμε τις 3 άκρες μεταξύ τους πιέζοντας με τα δάχτυλα και σχηματίζουμε μια πλεξούδα με τις λωρίδες.
Τοποθετούμε το ζυμάρι σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί, το σκεπάζουμε με μια πετσέτα και το αφήνουμε να φουσκώσει για μισή ώρα.
Αφού φουσκώσει, αλείφουμε την επιφάνειά του με έναν χτυπημένο κρόκο αβγού για να γυαλίσει και να πάρει ωραίο χρώμα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 180 βαθμούς Κελσίου για 25-30 λεπτά.
Το υπέροχο, μοσχομυριστό και γεμάτο ίνες τσουρέκι είναι έτοιμο!
Μπορείτε να το απολαύσετε στο έπακρο κόβοντας το φέτες, γαρνιρισμένες με λιωμένη πραλίνα φουντουκιού και τριμμένα φουντούκια.
Δείτε περισσότερες νόστιμες συνταγές στο : foodouki