ΥΛΙΚΑ για 4 άτομα ή περίπου 12-15 κεμπάμπ
για τα κεμπάπ
- 600γρ κιμά μοσχαρίσιο (από κιλότο), περασμένο δύο φορές από τη μηχανή
- 2 φέτες ψωμί προηγούμενη ημέρας, μουλιασμένο καλά σε νερό
- 2 κουτ. σούπας ταχίνι
- ½ σκελίδα σκόρδο λιωμένη
- 2 κουτ. σούπας σουσάμι
- ¼ κουτ. γλυκού κανέλα
- ¼ κουτ. γλυκού κύμινο
- 1/2 κ.σ. θυμάρι ξερό ή ρίγανη
- αλάτι, πιπέρι, ελαιόλαδο
τζατζίκι με φρέσκο κόλιανδρο
- 250 μλ. γιαούρτι στραγγιστό 2% λιπαρά
- 2 κουτ. σούπας φρέσκο κόλιανδρο ( ή δυόμσο αν δεν βρείτε, φρέσκο (ψιλοκομμένο) ή ξερό
- ½ σκελίδα σκόρδο τριμμένο
- αλάτι, πιπέρι
σάλτσα με κόκκινη πιπεριά και γιαούρτι
- μία δόση ντιπ με κόκκινες πιπεριές
- 1 κεσεδάκι γιαούρτι στραγγιστό 2%
EKTEΛΕΣΗ
- Στραγγίστε το ψωμί ώστε να μην έχει καθόλου νερό και ζυμώστε καλά τον κιμά μαζί με όλα τα υλικά να γίνει ομοιογενής. Διορθώστε το αλάτι πιπέρι και τα καρυκεύματα ανάλογα με τις προτιμήσεις σας.
- Πλάστε μακρόστενα κεμπάπ και περάστε τα σε καλαμάκια. Σκεπάστε τα με διαφανή μεμβράνη και αφήστε τα στο ψυγείο για δύο ώρες να σφίξουν.
- Λαδώστε τα κεμπάπ με λίγο ελαιόλαδο, τοποθετήστε τα σε ένα ταψί καλυμμένο με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και ψήστε τα στο γκριλ για 20 λεπτά περίπου, γυρίζοντάς τα σε τακτά διαστήματα, ώστε να ροδίσουν από όλες τις πλευρές.
- Για τις σάλτσες, απλώς ανακατέψτε τα υλικά και αλατοπιπερώστε. Καλύτερα να έχουν φτιαχτεί από την προηγουμένη για να δέσουν οι γεύσεις τους.
- Σερβίρετε 2-3 κεμπάπ ανά άτομο, πάνω σε ζεσταμένες μικρές αραβικές πίτες ή πίτες για σουβλάκια με μπόλικο ψιλοκομμένο μαϊντανό και ντομάτα.
Tip: Για να μην σας καούν τα καλαμάκια στο ψήσιμο , μπορείτε να τα μουλιάσετε εκ των προτέρων σε νερό για τουλάχιστον 15 λεπτά. Διαφορετικά καλύψτε τις κάτω άκρες τους με αλουμινόχαρτο.