Κρεας
Μια συνταγή κλασική για Ψητό αρνάκι στο φούρνο Μαριναρισμένο
ΥΛΙΚΑ: (Ανά κιλό κρεάτος): – 2-3 σκελίδες σκόρδο, κομμένες σε τέταρτα κατά μήκος (βλέπε φωτό 1) – 3 κ.σ. φρέσκο χυμό λεμονιού (περίπου μισό λεμόνι) – 1 1/2 κ.σ. ξύδι – 1 1/2 κ.σ. ξερή ρίγανη – μια πρέζα ξερό θυμάρι (1/8 κ.γ.) – 2 κ.σ. μουστάρδα απαλή – 2 1/2 κ.σ. ελαιόλαδο – χοντρό […]
Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
(Ανά κιλό κρεάτος):
– 2-3 σκελίδες σκόρδο, κομμένες σε τέταρτα κατά μήκος (βλέπε φωτό 1)
– 3 κ.σ. φρέσκο χυμό λεμονιού (περίπου μισό λεμόνι)
– 1 1/2 κ.σ. ξύδι
– 1 1/2 κ.σ. ξερή ρίγανη
– μια πρέζα ξερό θυμάρι (1/8 κ.γ.)
– 2 κ.σ. μουστάρδα απαλή
– 2 1/2 κ.σ. ελαιόλαδο
– χοντρό αλάτι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Κόβουμε το σκόρδο στη μέση κατά μήκος. Βάζουμε την κομμένη πλευρά να πατά στην επιφάνεια κοπής και ξανακόβουμε κατά μήκος, ώστε να σχηματίσουμε μικρές σφήνες (εικ.1).
Χρησιμοποιώντας ένα κοφτερό μαχαίρι, ανοίγουμε μικρές τρύπες στο κρέας και βάζουμε τις «σφήνες» του σκόρδου (εικ.2).
Βάζουμε το ελαιόλαδο σε ένα μέτριο μπολ, και ανακατεύοντας με ένα σύρμα (αβγοδάρτης) προσθέτουμε ένα ένα όλα τα υπόλοιπα υλικά.(εικ.3)
Τοποθετούμε το κρέας σε ένα κεραμικό ταψί ή πυρέξ και το καλύπτουμε με τη μαρινάδα (εικ.4). Βεβαιωνόμαστε ότι η μαρινάδα έχει πάει σε όλο το κρέας (ανακατεύουμε με τα χέρια σας). Σκεπάζουμε με διαφανή μεμβράνη και τοποθετούμε το ταψί στο πάνω ράφι του ψυγείου μας.
Όταν είμαστε έτοιμοι για το ψήσιμο (κατά προτίμηση την επόμενη μέρα): προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς.
Αφαιρούμε τη μεμβράνη και την αντικαθιστούμε με αλουμινόχαρτο.
Βάζουμε το ταψί στη μεσαία σχάρα/θέση του φούρνου.
Ψήνουμε για 2 ώρες.
Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο, και χρησιμοποιώντας ένα μεγάλο κουτάλι, παίρνουμε ζουμί μαζί με τη μαρινάδα και περιχύνουμε το κρέας (φροντίζουμε να πάει παντού).
Ψήνουμε για μία ώρα, γυρνάμε το κρέας, και περιχύνουμε και πάλι το κρέας με το ζουμί και τη μαρινάδα.
Ψήνουμε για μια ώρα ακόμα, ανάλογα και με το πόσο ψημένο προτιμάμε το κρέας μας.
Όταν είναι έτοιμο, το αφαιρούμε από το φούρνο, το σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και το αφήνουμε σε ένα ζεστό μέρος για 15 λεπτά να «ξεκουραστεί» πριν το κόψουμε
Σερβίρουμε με πατάτες φούρνου, πατάτες τηγανιτές, πράσινη σαλάτα ή Χωριάτικη.
Καλή όρεξη!
1. Όπως αναφέραμε, αυτή η μαρινάδα είναι κατάλληλη τόσο για αρνάκι όσο και για κατσικάκι. Ανάλογα με το κομμάτι του κρέατος που θα αγοράσετε (μπούτι, ωμοπλάτη κλπ), ο χρόνος ψησίματος μπορεί να διαφέρει.;
2. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ξερό δενδρολίβανο αντί για ρίγανη και θυμάρι.
3. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε και πικάντικη μουστάρδα, αν επιθυμείτε.
Περισσότερα στο : littlecookingtips