Συνταγές
Μια εύκολη και νόστιμη αλμυρή τάρτα με μπισκοτένια βάση (Τυριά και Μανιτάρια)
Τα Υλικά (Για μία φόρμα 26cm) Για τη Ζύμη Μπριζέ 2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις 150γραμ. φρέσκο βούτυρο ή μαργαρίνη και λίγο επί πλέον για τη φόρμα της τάρτας 1 αυγό 2 κουταλιές τριμμένο κεφαλοτύρι ½ κουταλάκι ζάχαρη ½ κουταλάκι φρεσκοτριμμένο πιπέρι Για τη Γέμιση 400γρ. μανιτάρια, κομμένα σε φέτες 2 κουταλιές ελαιόλαδο […]
Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Τα Υλικά
(Για μία φόρμα 26cm)
Για τη Ζύμη Μπριζέ
2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
150γραμ. φρέσκο βούτυρο ή μαργαρίνη και λίγο επί πλέον για τη φόρμα της τάρτας
1 αυγό
2 κουταλιές τριμμένο κεφαλοτύρι
½ κουταλάκι ζάχαρη
½ κουταλάκι φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τη Γέμιση
400γρ. μανιτάρια, κομμένα σε φέτες
2 κουταλιές ελαιόλαδο
2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια, καθαρισμένα και κομμένα σε λεπτές φέτες
1 σκελίδα σκόρδο
2 αυγά ελαφρά χτυπημένα
200γραμ. στραγγιστό γιαούρτι με 2% λιπαρά
200γραμ. τυρί Φέτα, τριμμένο
200γραμ. τριμμένη κεφαλογραβιέρα, όχι πολύ αλμυρή ή άλλο κίτρινο τυρί της αρεσκείας σας και δύο κουταλιές έξτρα
½ κουταλάκι φρέσκο θυμάρι ή ⅓ κουταλάκι αποξηραμένο
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Ετοιμάζουμε τη Ζύμη για τη βάση της Τάρτας
Ζυμώνουμε με τα χέρια το αλεύρι, το βούτυρο, το αυγό και το τριμμένο τυρί, μέχρι η ζύμη μας να γίνει σαν χονδρά ψίχουλα.
Αν χρειαστεί, προσθέτουμε δύο κουταλιές παγωμένο νερό.
Σχηματίζουμε μία μπάλα με τη ζύμη σε μπάλα, την τυλίγουμε με πλαστική μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά, μέχρι να τη χρησιμοποιήσουμε.
Βάλουμε τη ζύμη μέσα στη βουτυρωμένη φόρμα τάρτας και να την ανοίξουμε με το χέρι μας, φροντίζοντας να την ανεβάσουμε και στα πλαϊνά τοιχώματα. Αφαιρούμε τη ζύμη που προεξέχει από τα τοιχώματα της φόρμας. Τρυπάμε την επιφάνεια της ζύμης με ένα πιρούνι.
(Πιο αναλυτικά η διαδικασία εδώ)
Ετοιμάζουμε τη Γέμιση
Καθαρίζουμε τα μανιτάρια και τα κόβουμε σε φέτες.
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σ΄ένα βαθύ τηγάνι και σοτάρουμε το σκόρδο με τα κρεμμύδια.
Μόλις μαλακώσουν, αφαιρούμε το σκόρδο, προσθέτουμε τα μανιτάρια και δυναμώνουμε λίγο τη φωτιά. Τα σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσουν.
Τα αποσύρουμε από τη φωτιά.
Μέσα σ΄ένα μπολ αναμειγνύουμε τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης, εκτός από τις δύο κουταλιές έξτρα τυρί.
Προσθέτουμε το μείγμα των μανιταριών, το θυμάρι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Αν θέλουμε ρίχνουμε και ελάχιστο αλάτι. Ανακατεύουμε καλά.
Γέμισμα και Ψήσιμο
Απλώνουμε το μείγμα της γέμισης πάνω στη βάση της τάρτας και το ισιώνουμε με ένα κουτάλι. Πασπαλίζουμε με το έξτρα τριμμένο τυρί.
Ψήνουμε την τάρτα στους 180º C στον αέρα για 30-40 περίπου λεπτά, ανάλογα με το φούρνο, ή μέχρι η επιφάνειά της να φουσκώσει ελαφρώς και να γίνει χρυσαφένια, όπως και η ζύμη της.
Όταν ψηθεί, τη βγάζουμε από το φούρνο, την αφήνουμε να κρυώσει για δέκα λεπτά και μετά τη σερβίρουμε.