Υλικά
(για 6-8 μερίδες)
Για τη βάση
1 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/4 κ.γ. αλάτι
1/3 φλιτζανιού ζάχαρη άχνη
1/2 φλιτζάνι κρύο ανάλατο βούτυρο, κομμένο σε μικρά κομμάτια
Για τη γέμιση
220 γρ. τυρί κρέμα, σε θερμοκρασία δωματίου
1/4 φλιτζανιού κρυσταλλική ζάχαρη
1 μεγάλο αυγό
1/2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
Για την επικάλυψη
1/4 φλιτζανιού κρυσταλλική ζάχαρη
1/2 κ.γ. κανέλα
3-4 μεγάλα μήλα, καθαρισμένα και κομμένα σε φέτες
1/2 φλιτζάνι τεμαχισμένα αμύγδαλα
Εκτέλεση
1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 230 βαθμούς. Βουτυρώνουμε μια στρογγυλή φόρμα (23εκ.) με αποσπώμενη βάση.
2. Βάζουμε σε ένα μπλέντερ το αλεύρι, τη ζάχαρη και το αλάτι και χτυπάμε να αναμειχθούν. Προσθέτουμε το βούτυρο και χτυπάμε μέχρι να σχηματιστεί μια ζύμη σαν υγρή άμμος. (εναλλακτικά, τα ανακατεύουμε με το χέρι). Μεταφέρουμε τη ζύμη στη φόρμα και τη στρώνουμε στον πάτο και 2,5 εκ. στα πλαϊνά της φόρμας. Καλύπτουμε με πλαστική μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να ετοιμάσουμε τη γέμιση.
3. Χτυπάμε στο μπλέντερ το τυρί κρέμα να γίνει λείο. Προσθέτουμε το αυγό χτυπημένο, τη ζάχαρη και τη βανίλια και ανακατεύουμε καλά μέχρι να έχουμε ένα λείο μείγμα. Βγάζουμε τη βάση από το ψυγείο και αδειάζουμε και στρώνουμε πάνω της τη γέμιση. Τη βάζουμε ξανά στο ψυγείο.
4. Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατεύουμε καλά τις φέτες μήλου με τη ζάχαρη και την κανέλα. Τακτοποιούμε τις φέτες πάνω από την κρέμα τυριού και πασπαλίζουμε με τα αμύγδαλα.
5. Βάζουμε τη φόρμα σε ένα μεγαλύτερο ταψί και ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 10 λεπτά. Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 200 βαθμούς και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 25-30 λεπτά ακόμη, μέχρι να πάρει καφετί χρώμα η βάση και τα μήλα να μαλακώσουν και να τρυπιούνται εύκολα με ένα πιρούνι.
6. Τη βγάζουμε από τον φούρνο και την αφήνουμε σε σχάρα να κρυώσει. Τη σερβίρουμε σε θερμοκρασία δωματίου.