Συνταγές
Μελομακάρονα Σπιτικά Τραγανά και Μελωμένα
Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Συνταγή/Φώτο από maxistinkouzina.blogspot.com
Υλικά
2 κούπες ελαιόλαδο 440 γρ
flora με βούτυρο 140 γρ.
1 κούπα ζάχαρη 220 γρ.
3 κ. γλυκού κοφτά κανέλα
1/2 κ.γλ. γαρύφαλλο
1 1/2 φλιτζάνι του καφέ κονιάκ 90 γρ.
3 κ.γλ. ξύσμα πορτοκάλι
1 ποτήρι χυμό πορτοκάλι 330 γρ.
1 1/2 κ.σ. μέλι
1 1/2 κ.γλ. σόδα(στο πορτοκάλι)
2 κ.γλ. μπέικιν(στο αλεύρι)
αλεύρι Νο 2 για μελομακάρονα 1120 γρ.
220 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
Σιρόπι (βράσιμο 5 λεπτά)
2 κούπες νερό 500 γρ.
2 κούπες ζάχαρη 440 γρ.
1 1/2 κούπα μέλι 500 γρ.
2 στικ κανέλας
χυμός από 1/2 λεμόνι και φλούδες
Για το πασπάλισμα
300 γρ. καρύδια
100 γρ. κάσιους (προαιρετικό )
Εκτέλεση
Χτυπάμε στο μίξερ το λάδι, το βούτυρο, τη ζάχαρη και την κανέλα για 2-3 λεπτά.
Προσθέτουμε το πορτοκάλι ξύσμα, το κονιάκ, το μέλι και το χυμό πορτοκαλιού διαλυμένο μέσα την σόδα. (Προσοχή γιατί αφρίζει. Να είμαστε πάνω από τον κάδο μας).
Προσθέτουμε το σιμιγδάλι και το αλεύρι μας σιγά-σιγά και η ζύμη μας βγαίνει πολύ αφράτη.
Την αφήνουμε να ξεκουραστεί 15-30 λεπτά μέχρι να κάνουμε το σιρόπι μας. Βράζουμε 5 λεπτά το νερό με τη ζάχαρη, την κανέλα, το λεμόνι και σβήνουμε την θερμοκρασία και ρίχνουμε το μέλι και ανακατεύουμε καλά.
Πλάθουμε τα μελομακάρονα σαν καρύδι, τα περνάμε πάνω από ένα τρίφτη για το σχέδιό του στην πάνω μεριά του και τα βάζουμε σε λαδόκολλα σε ταψί.
Ψήνουμε για 25-30 λεπτά στους 170 βαθμούς και όπως τα βγάζουμε από τον φούρνο καυτά τα βουτάμε στο κρύο σιρόπι μας για 1 λεπτό, αφού τα γυρίσουμε και από τις δύο πλευρές.
Προσοχή γιατί δεν πρέπει να τα αφήσουμε πολύ, γιατί γίνονται πολύ μελωμένα, αν τα θέλετε πιο τραγανά.
Τα αραδιάζουμε σε πιατέλα και πασπαλίζουμε με το μίγμα τού καρυδιού και του ανάλατου κάσιους.
Αφού κρυώσουν τα καλύπτουμε με ζελατίνη για να διατηρούνται φρέσκα.
*Την συνταγή αυτή την φτιάχνω πάνω από 20 χρόνια, μου πετυχαίνει πάντα, για αυτό σας την συνιστώ ανεπιφύλακτα.