Συνταγές
Μαρμελαδα Εσπεριδοειδων
Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Υλικα
6 πορτοκαλια
3 λεμονια
4 μανταρινια κοινα,τυπου χιωτικα
1 γκρειπφρουτ-φραπα
1 περγαμοντο μονο την φλουδα
Ολα τα φρουτα πρεπει να ειναι ακερωτα
Ζαχαρη οσο το βαρος των φρουτων
1/2 χυμο λεμονιου πριν το σβησιμο
Εκτελεση
Πλενουμε καλα τα φρουτα και βγαζουμε τις φλουδες σε φετες.
Τα πορτοκαλια και τα λεμονια τα διαχωριζουμε απο το ασπρο μερος και τα ψιλικοβουμε σε λωριδες και το ασπρο(βαζω 5-6 φλουδες μαζι και το κανω)
Τα μανταρινια τα κοβουμε ως εχουν δεν τα διαχωριζουμε.
Τη φραπα και το περγαμοντο χρησιμοποιουμε μονο την εξωτερικη φλουδα το ασπρο μερος το πεταμε γιατι πικριζει δεν το χρησιμοποιουμε πουθενα….
Βαζουμε ολες τις ψιλοκομμενες φλουδες σε ενα ταπερ τα σκεπαζουμε ισα ισα με νερο και τα βαζουμε στο ψυγειο η σε δροσερο μερος για 24 ωρες.Αυτο γινεται πρωτον να ξεπικρισουν και δευτερον ολα τα αιθερια ελαια μπαινουν στο νερο και αρωματιζουν απιστευτα τη μαρμελαδα!!
Την αλλη μερα καθαριζουμε και ψιλοκοβουμε τα φρουτα μας .Ολα τα κουκουτσια και μεμβρανες τα δενουμε σε ενα τουλι και θα τα βρασουμε με τις φλουδες…..εχουν φυσικη πηκτινη και βοηθαει να πηξει η μαρμελαδα μας!!
Θα βαλουμε στη κατσαρολα τις φλουδες με το υγρο τους και το τουλι,βραζουμε μεχρι να μαλακωσουν μετρια,εγω τα βραζω απο την ωρα βρασμου για 20′ λεπτα περιπου.
Βγαζουμε το τουλι και μ’ενα κουταλι το παταμε να
βγαλει τα υγρα του.Ριχνουμε τη ζαχαρη και τα φρουτα και θα ξαφρισουμε καλα καθως βραζει.
Τωρα η μαρμελαδα οταν κρυωνει δενει αρκετα οποτε την φερνω στο δεσιμο της να τρεχει απο το κουταλι ενα ελαφρυ σιροπι και να να δουμε τις φλουδες να αποκτουν μια διαφανεια.Θελει καπου μια ωρα για αυτη τη ποσοτητα εξαρταται ποση δυνατη ειναι η φωτια μας εγω την κανω σε μετρια φωτια.Τον χυμο πριν το σβησιμο.
Μπορουμε με αυτον τον τροπο να κανουμε και πορτοκαλι μονο του η μανταρινι και λεμονι!!
Επισης οταν κανουμε μαρμελαδες και θελουμε φυσικη πηκτινη πχ φραουλα,δενουμε σε τουλι τη φλουδα και τα κουκουτσια απο ενα μηλο και τη βαζουμε στη μαρμελαδα!!!
Η Συνταγή είναι από την κ. Mimi Sistasi και την ομάδα ΧΡΥΣΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ