Ζυμαρικα
Μία εύκολη συνταγή για Γιορτινή μακαρονόπιτα. Πανάλαφρη και πεντανόστιμη
ΥΛΙΚΑ: 500γρ πέννες MITSIDES ½φλ. φρυγανιά τριμμένη Ελαιόλαδο για το ταψάκι 4κ.σ. παρμεζάνα και επιπλέον για το σερβίρισμα 500γρ μοσχαρίσιο κιμά 3σκ. σκόρδο ψιλοκομμένο 1ποτηράκι του κρασιού κόκκινο κρασί 800γρ σάλτσα ντομάτας έτοιμη 2μέτριες μελιτζάνες φλάσκες κομμένες σε λεπτές φέτες 500γρ μοτσαρέλα τριμμένη 2κ.σ. φρυγανιά τριμμένη ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Λαδώνουμε τη βάση και τα πλάγια μιας φόρμας […]
Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
ΥΛΙΚΑ:
500γρ πέννες MITSIDES
½φλ. φρυγανιά τριμμένη
Ελαιόλαδο για το ταψάκι
4κ.σ. παρμεζάνα και επιπλέον για το σερβίρισμα
500γρ μοσχαρίσιο κιμά
3σκ. σκόρδο ψιλοκομμένο
1ποτηράκι του κρασιού κόκκινο κρασί
800γρ σάλτσα ντομάτας έτοιμη
2μέτριες μελιτζάνες φλάσκες κομμένες σε λεπτές φέτες
500γρ μοτσαρέλα τριμμένη
2κ.σ. φρυγανιά τριμμένη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Λαδώνουμε τη βάση και τα πλάγια μιας φόρμας 28 εκ με αποσπώμενη βάση. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη φρυγανιά με 2 κ.σ. παρμεζάνα και με το μείγμα αυτό “αλευρώνουμε” το εσωτερικό της φόρμας. Αδειάζουμε και πετάμε αυτά που περισσεύουν μέσα από τη φόρμα.Σε ένα βαθύ τηγάνι που το καίμε σε πολύ δυνατή φωτιά προσθέτουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο και τον κιμά.
Σοτάρουμε τον κιμά για 5 λεπτά, προσθέτουμε το σκόρδο, και αφού σοτάρουμε άλλα 2-3 λεπτά σβήνουμε με το κόκκινο κρασί και περιμένουμε να εξατμιστεί το μισό.Προσθέτουμε και τη ντομάτα και σιγοβράζουμε για άλλα 5 λεπτά μέχρι να εξατμιστούν τα πολλά υγρά.Αλατοπιπερώνουμε ελαφρά και δοκιμάζουμε.Αφήνουμε στο πλάι.Ετοιμάζουμε τις μελιτζάνες.
Βάζουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι και ξεκινάμε να τηγανίζουμε τις μελιτζάνες σε μέτρια φωτιά, λίγες λίγες τη φορά Συμπληρώνουμε σε κάθε τηγανιά λίγο ελαιόλαδο γιατί οι μελιτζάνες έχουν την τάση να ρουφάνε το λάδι.ν Τις αφήνουμε πάνω σε ένα ταψί στρωμένο με χαρτί κουζίνας να στραγγίσουν καλά από τα λάδια.Παράλληλα σε μια βαθιά κατσαρόλα και σε μπόλικο αλατισμένο νερό που βράζει βράζουμε τα ζυμαρικά για όση ώρα λέει ο κατασκευαστής μείον 1 λεπτό. Τα στραγγίζουμε καλά.
Τα θέλουμε “αλ ντέντε” γιατί θα συνεχίσουν να μαγειρεύονται και στο φούρνο.Τα ανακατεύουμε με τη σάλτσα και τη μοτσαρέλα.Ξεκινάμε να συνθέτουμε το φαγητό μας Στη βάση της φόρμας βάζουμε μια στρώση από τηγανητές μελιτζάνες.Συνεχίζουμε βάζοντας μελιτζάνες και καλύπτοντας τα πλαινά της φόρμας. Θα περισσεύουν σίγουρα προς το πλάι αλλά μετά θα τις γυρίσουμε προς τα μέσα. Γεμίζουμε τη φόρμα με το μείγμα ζυμαρικών και σάλτσας. Πατάμε καλά το μείγμα ώστε να μην αφήσει κενά μέσα στη φόρμα.
Γυρνάμε προς τα πάνω τις φέτες της μελιτζάνας που περισσεύουν και από πάνω τους βάζουμε ότι μελιτζάνες έχουν περισσέψει.Καλύπτουμε με μεμβράνη, βάζουμε πάνω ένα πιάτο με μια κονσέρβα πάνω του για έξτρα βάρος και βάζουμε τη φόρμα στο ψυγείο για 4 ώρες ώστε να παγώσει καλά το μείγμα ώστε να ψηθεί ομοιόμορφα και να κοπεί εύκολα.
Αφαιρούμε από το ψυγείο και προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160 βαθμούς στον αέρα. Αφαιρούμε την μεμβράνη και σκορπάμε λίγη μοτσαρέλα, τα 2 κ.σ. παρμεζάνα καθώς και 2 κ.σ. φρυγανιά τριμμένη πάνω στο φαγητό. Καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε στο φούρνο για 30 λεπτά.
Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για άλλα 15-20 λεπτά μέχρι να πάρει καλό χρώμα το φαγητό. Αφαιρούμε από το φούρνο και αφήνουμε 30 λεπτά να ξεκουραστεί και να “δέσει” πριν κόψουμε φέτες από το φαγητό και το σερβίρουμε
cooking.sigmalive.