Συνταγές
Μία εξαιρετική συνταγή για κομποκούλουρα….
Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Η Συνταγή είναι της κ. Ελένη Τολιοπούλου – “Συνταγες μαγειρικης ζαχαροπλαστικης”
Αφου σιροπιαζονται δεν ειναι σαν μπισκοτα. ειναι απαλα σαν βαμβακι και λιωνουν στο στομα.
ΥΛΙΚΑ
5 αυγα
1φλυτζανα τσαγιου γαλα χλιαρο
1 φλυτζ του καφε σπορελαιο
1 κουταλια σουπας ζαχαρη
1/2κουταλακι αλατι
1 μπεικιν
1 κυβο μαγια
2 βανιλιες
Περιπου 1 κιλο αλευρι
Χρειαζομαστε ακομη 250 γρ βιταμ δηλ ενα πλακακι 1 κουταλια σουπας ζαχαρη και ξυσμα απο λεμονι 2 κουταλακια περιπου
Σιροπι
3 φλυτζανες τσαγιου νερο
2μιση ζαχαρι
1 βανιλια
5 λεπτα βρασιμο.το αφηνουμε να κρυωσει.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Στο χλιαρο γαλα λιωνουμε την μαγια ριχνουμε τα αυγα χτυπημενα την ζαχαρη το λαδι το αλατι το μπεικιν βανιλιες.αφου τα ανακατευουμε καλα ριχνουμε σιγα σιγα το αλευρι.ισως δεν το χρειαστει ολο το αλευρι.σε μενα περισσευουν περιπου 100 150 γραμ.ζημωνουμε να γινει μια λεια και απαλη ζυμη.
Την κοβουμε σε 4 ισα κομματια την σκεπαζουμε κανενα τεταρτο να ξεκουραστει.
Λιωνουμε το βουτυρο οχι πολυ να εχει την μορφη κρεμας.ριχνουμε 1 κουταλια ζαχαρη και μια κουταλια σουπας ξυσμα λεμονιου η πορτοκαλιου.
Παιρνουμε 1 κομματι ζυμης το ανοιγουμε σε μακροστενο φυλλο λεπτο(οχι για πιτα)αλοιφουμε με το λιωμενο βουτυρο και το διπλωνουμε στα τρια.το βαζουμε σε μακροστενο δισκο και στο ψυγειο μιση ωρα.στην συνεχεια ανοιγουμε και τα υπολοιπα βαζοντας και αυτα στο ψυγειο.
Μεχρι να τελειωσουν ολα το πρωτο φυλλο ειναι ετοιμο.το βγαζουμε και το κοβουμε λωριδες παχους ενος δαχτυλου.στο καθε φυλλο βγαζουμε περιπου 16 λωριδες.παιρνουμε καθε λωριδα απο τις δυο ακρες την τραβαμε λιγο και την στριβουμε αντιστροφα δηλ το ενα χερι θα γυριζει εμπρος το αλλο πισω το γυριζουμε και το δενουμε κομπο.
Το βαζουμε σε βουτυρομενο ταψι και ψηνουμε σε φουρνο με αερα στους 180 μεχρι να παρουν ωραιο χρωμα.δηλ.ουτε πολυ ψημενα ουτε αψητα.εγω τα βλεπω με το ματι αλλα περιπου 20 λεπτα ειναι αρκετα.τα βγαζουμε και τα ριχνουμε λιγα λιγα στο κρυο σιροπι.δεν τα αφηνουμε πολυ στο σιροπι ισα τα κανουμε μια βουτια και τα βγαζουμε σε πιατελα.γινονται περιπου 60 με 65 κομματια.
Η Συνταγή είναι της κ. Ελένη Τολιοπούλου – “Συνταγες μαγειρικης ζαχαροπλαστικης”