Συνταγές
Λαχταριστή μπακλαβού από την Μυτιλήνη
Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Η Συνταγή είναι από κ. George Santorini – “ΟΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΤΗΣ ΓΚΟΛΦΩΣ”
ΥΛΙΚΑ
1 κιλό φύλλο κρούστας
6 κούπες αμύγδαλα ασπρισμένα και αλεσμένα
½ κιλό βούτυρο φρέσκο
ανθόνερο
ΣΙΡΟΠΙ
8 κούπες ζάχαρη
4 κούπες νερό
2-3 κούπες ανθόνερο
2-3 κ.σ. χυμό λεμονιού
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ζεματίζετε τα αμύγδαλα, τα ξεφλουδίζετε και τα στεγνώνετε για 5΄ σε ζεστό φούρνο. Όταν κρυώνουν τα αλέθετε πολύ ψιλά, στο μπλέντερ.
Λιώνετε το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά και βουτυρώνετε το ταψί. Στρώνετε 4-5 φύλλα κρούστα στη βάση, βουτυρωμένα πολύ καλά ένα-ένα. Πασπαλίζετε την επιφάνεια του τελευταίου φύλλου με αρκετή αμυγδαλόψιχα.
Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία ανά 2 βουτυρωμένα φύλλα, κάθε φορά, μέχρι να τελειώσει η αμυγδαλόψιχα. Κρατάτε 4-5 φύλλα τα οποία βουτυρώνετε ένα-ένα και όλα μαζί τα βάζετε από πάνω. Κόβετε με μυτερό μαχαίρι μέχρι κάτω το γλυκό σε τετράγωνα κομμάτια ή η ρόμβους.
Στο κέντρο κάθε κομματιού κάνετε μια μικρή χαραξιά και βάζετε ένα ολόκληρο ασπρισμένο αμύγδαλο κάθετα. Ραντίζετε το γλυκό με ανθόνερο. Ψήνετε στους 150οC για 1½ ώρα περίπου. Πρέπει όλα τα φύλλα του γίνουν ροδοκόκκινα.
Βράζετε όλα υλικά για το σιρόπι φροντίζοντας να δέσει ελαφρά, όχι πολύ αραιό. Περιχύνετε το κρύο γλυκό με ζεστό σιρόπι. Κόβετε το γλυκό μετά από 24 ώρες τουλάχιστον για να έχει πιεί σωστά το σιρόπι του.
ΣΗΜ.:
Η μπακλαβού είναι το κατ’εξοχήν γαμήλιο γλυκό στην Μυτιλήνη και γίνεται μόνο με ασπρισμένα αμύγδαλα.
Η Συνταγή είναι από κ. George Santorini – “ΟΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΤΗΣ ΓΚΟΛΦΩΣ”