Συνταγές
Λαχταριστή Κοτόπιτα
Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Η συνταγή είναι από το κανάλι Andreas Mamoukaris
Υλικά
-Περίπου 1 1/2 κιλό κοτόπουλο
-2 μεγάλα κρεμμύδια
-1 μπουκάλι νερό
-100 γραμμάρια γάλα
-πιπέρι, αλάτι
-1 κ.γ. μοσχοκάρυδο
-5 αβγά
-200 γραμμάρια τριμμένη γραβιέρα
-1 φλιτζάνι του τσαγιού λειωμένο φυτικό βούτυρο
-1 πακέτο φύλλο κρούστας (450 γραμμάρια)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ξεκινάμε την συνταγή μας ρίχνοντας σε ένα μεγάλο τηγάνι ένα κοτόπουλο σχεδόν ενάμισυ κιλό και δύο μεγάλα κρεμμύδια τα οποία αφού ξεφλουδίσουμε θα τα κόψουμε σε μεγάλα κομμάτια.
Με το μπουκάλι του νερού, θα σκεπάσουμε το κοτόπουλο και τα κομμένα κρεμμύδια στο τηγάνι με το καπάκι του, και θα το βάλουμε να βράσει για περίπου 1 ώρα.
Μετά από αυτή την 1 ώρα, θα βγάλουμε το κοτόπουλο από το τηγάνι και θα το βάλουμε σε μία πιατέλα, ενώ τα κρεμμύδια θα τα αφήσουμε να συνεχίσουν να βράζουν έως ότου στο τηγάνι να δημιουργηθεί ένας πηκτός χυλός.
Το επόμενο βήμα, είναι να αφαιρέσουμε από το κοτόπουλο τα κόκκαλα και τις πέτσες, και κρατάμε τα ψαχνά κομμάτια του κοτόπουλου τα οποία θα κόψουμε σε μικρά κομμάτια.
Αδειάζουμε τα κομμάτια του κοτόπουλου στο τηγάνι, ανακατεύουμε λίγο και προσθέτουμε τα 100 γρ. γάλακτος, ανακατεύουμε λίγο και το αφήνουμε να πάρει βράση, περίπου για 5 λεπτά.
Κατόπιν σβήνουμε τη φωτιά και αδειάζουμε το περιεχόμενο του τηγανιού σε ένα άλλο σκεύος με σκοπό να κρυώσει πιό γρήγορα και προσθέτουμε λίγο αλάτι, πιπέρι, μία κουταλιά μοσχοκάρυδο και ανακατέυουμε καλά.
Το επόμενο βήμα είναι να χτυπήσουμε τα 5 αυγά σε ένα μπωλ.
Ρίχνουμε στο μίγμα με το κοτόπουλο τα 200 γραμμάρια της τριμμένης γραβιέρας. Ανακατεύουμε καλά. Κατόπιν, θα αδειάσουμε τα χτυπημένα αυγά και θα ανακατέψουμε για λίγο ακόμα και ουσιαστικά η πίτα είναι έτοιμη για ψήσιμο.
Ανάβουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς για να προθερμανθεί καλά.
Σε ένα πυρέξ το οποίο θα βουτυρώσουμε, θα στρώσουμε τα φύλλα της κρούστας και θα τα βρέχουμε λίγο με το λιωμένο βούτυρο και το πινέλο. Με αυτό τον τρόπο θα στρώσουμε τα μισά φύλλα κάτω.
Στη συνέχεια, αδειάζουμε την γέμιση που φτιάξαμε και την απλώνουμε ομοιόμορφα σε όλο το πυρέξ. Αφού απλώσουμε καλά την γέμιση, θα διπλώσουμε τα φύλλα της κρούστας προς το εσωτερικό του πυρέξ για να κλειστεί σωστά μέσα η γέμιση.
Συνεχίζουμε, απλώνοντας τα υπόλοιπα φύλλα κρούστας πάνω από τη γέμιση, ραντίζοντας το κάθε ένα από αυτά με λίγο λιωμένο βούτυρο. Θα διπλώσουμε τα φύλλα προς τα μέσα και θα αδειάσουμε το υπόλοιπο βούτυρο σε όλο το πυρέξ απλώνοντάς το με το πινέλο.
Με ένα μαχαίρι, θα κόψουμε την κοτόπιτα σε κομμάτια και βάζουμε το πυρέξ στον φούρνο για περίοπου 55 έως 60 λεπτά.
Μετά και το ψήσιμο, η κοτόπιτά μας είναι έτοιμη για σερβίρισμα.
Καλή απόλαυση!
Δείτε την εκτέλεση στο βίντεο που ακολουθεί:
Η συνταγή είναι από το κανάλι Andreas Mamoukaris