Συνταγές
Λαγάνες όπως παλιά ……με ταχίνι αρωματικές σουσαμένιες υπέροχες………ή με ελιές και αρωματικά!
Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Η Συνταγή είναι από κ. Tzela Antonopoulou – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
Ετοιμάστε τη ζύμη από το βράδυ και ψήστε το πρωί για να απολαύσετε φρέσκια ζεστή λαγάνα.
Γίνεται ακόμα πιο νόστιμη λογω της ζύμωσης που γίνεται όλη νύχτα στο ψυγείο.
Υλικά
( Για 2 μεγάλες λαγάνες)
2 κούπες χλιαρό νερό
1 κ.σ γεμάτη μέλι
1 φακελάκι ξηρή μαγια
3 κ.σ ταχίνι( μαζί με το έλαιο του)
1 κ.γ κοφτό αλάτι
3,5 κούπες αλεύρι σταρένιο κίτρινο για ψωμί
1 κούπα αλεύρι σκληρό ή λίγο περισσότερο
Για την επάλειψη
2 κ.σ μέλι
5-6 κ.σ νερό
Σουσάμι για πασπαλισμα
Μπορείτε να γαρνίρετε Με ελιτσες και θυμάρι ή ρίγανη ή με
Ντοματινια και μυρωδικά ( αναγράφω στην εκτέλεση)
Εκτέλεση
Βάζουμε στον κάδο του μίξερ 1 κούπα χλιαρό νερό ,το μέλι και τη μαγιά και ανακατεύουμε να διαλυθούν καλά. Προσθέτω 2 κ.σ αλεύρι σκληρό και αφήνω για 10-15 λεπτά να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε την άλλη κούπα με το χλιαρό νερό μαζί με το ταχίνι και ανακατεύουμε καλά να διαλυθεί το ταχίνι.
Το γυρίζουμε στο μίγμα με τη μαγιά μέσα στον κάδο του μιξερ.
Σε μέτρια ταχύτητα ανακατεύοντας προσθέτουμε το αλεύρι και το αλάτι.
Ζυμωνουμε 10 λεπτά περίπου και μέχρι να έχουμε μια ελαστική αφράτη ζύμη.
Σε αυτή τη φάση μπορούμε να βάλουμε τη ζύμη μας στο ψυγείο( χωρίς να περιμένουμε να ανέβει η ζύμη ) ….καλά κλεισμένη και να ζυμωσουμε το πρωί …. για να έχουμε φρέσκια ζεστή λαγάνα
Σε αυτή την περίπτωση…βγάζουμε πρωί πρωί το ζυμαρακι μας …το αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου ,ζυμωνουμε τις λαγάνες μας , τις αφήνουμε λίγο να φουσκώσουν ,πατάμε με τα δάχτυλα ,αλείφουμε με νερό και μέλι….πασπαλιζουμε με μπόλικο σουσάμι και ψήνουμε σε προθερμασμενο φούρνο στους 190 βαθμούς αντιστάσεις μέχρι να ροδισουν
Αν θελουμε να ψήσουμε την ίδια μέρα πριν πλάσουμε τις λαγάνες μας αφήνουμε το ζυμαρακι μας να ανέβει
Μπορούμε να γαρνίρουμε τη λαγάνα μας με ελιές θυμάρι και σουσάμι……ή με ντοματινια και αρωματικά.
Δεν παραλείπουμε την επάλειψη της λαγανας με το νερομελο και το σουσάμι!
Η Συνταγή είναι από κ. Tzela Antonopoulou – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.