Συνταγές
Κυπριακή συνταγή για Λευκαρίτικο Ταβά στο φούρνο
Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Νόστιμη συνταγή μαγειρικής από “Helena’s Greek cooking”
Υλικά
για ένα μέτριο τσουκάλι
1 1/2 κιλό αρνί η κατσίκι με τα κόκαλα σε μικρά κομμάτια (προτιμώ από μπούτι)
2 φλιτζάνια ρύζι Καρολίνα καλά πλυμενο
5 μέτριες ντομάτες τριμμένες στον τρίφτη ή πολτοποιημένες
2 μέτρια ντομάτες σε ροδέλες
2 μεγάλες πατάτες κομμένες σε λεπτές φέτες
1- 1 1/2 ποτήρια κρασιού ελαιόλαδο
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 μεγάλο κρεμμύδι στα τέσσερα κομμένο
2 κ.γ αρτισια (κύμινο) η μιξ μπαχαρικών φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Ρίγανη
αλάτι
χυμό ενός λεμονιού
4 Φλυτζάνια νερό (2 νερο για κάθε 1 φλυτζάνι ρύζι)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Προθερμαίνουμε το φούρνο αέρα στους 250’C βαθμούς
Ζηταμε από το χασάπη να κόψει το κρέας σε κομματάκια
Ετοιμάζουμε σε ένα μπολ το κρέας δηλαδή το ανακατεύουμε με μπαχαρικά, αλάτι, πιπέρι λεμόνι και ελαιόλαδο
Το ίδιο κάνουμε και με τις πατάτες και τις ροδέλες ντομάτας
Στο πήλινο βάζουμε πρώτα ένα μέρος από το κρέας. Από πάνω όλο το ρύζι, λιγη τριμμένη ντομάτα και λίγο ψιλοκομμένο κρεμμύδι. Πασπαλίζουμε με την αρτισια (κύμινο) το αλάτι και πιπέρι
Προσθέτουμε πάνω στο ρύζι το υπόλοιπο κρέας, το τριμμένο κρεμμύδι, λιγη τριμμένη ντομάτα και το κρεμμύδι στα 4 κομμένο, αλάτι και πιπέρι.
Σε όλη την επιφάνεια προσθέτουμε τις πατάτες λεπτοκομμένες, την ψιλοκομμένη ντομάτα, όσο περίσσεψε πασπαλίζουμε με κύμινο και στρώνουμε από πάνω τις ροδέλες ντομάτας. Ρίχνουμε το ελαιόλαδο και το νερό.
Κλείνουμε με το καπάκι το τσουκάλι και το τοποθετούμε στον πάτο του φούρνου.
Ψήνουμε για 15 λεπτά στον αέρα. Κατόπιν χαμηλώνουμε τη φωτιά στους 200′ C βαθμούς και ψήνουμε για 3 ώρες.
Το ελέγχουμε και αν χρειαστεί νερό βάζουμε λίγο λίγο.
Μυστικά:
Όταν βάζουμε το τσουκάλι στο φούρνο πάντα να είναι στον αέρα.
Αν πρέπει να προσθέσουμε λίγο νερό ακόμα να μην είναι κρύο η ζεστό αλλά σε θερμοκρασία δωματίου.
Δεν τοποθετούμε το τσουκάλι πάνω σε φωτιά ή γκάζι γιατί θα σπάσει.
Νόστιμη συνταγή μαγειρικής από “Helena’s Greek cooking”