Γλυκα
Κυδωνόπαστο με λεμονάτη αρμπαρόριζα.. που έχει κρατήσει όλη τη γεύση, το άρωμα και τη φρεσκάδα του κυδωνιού
Υλικα 2,5 κιλά κυδώνια Θα χρειαστεί περίπου 1 κιλό ζάχαρη ή λίγο παραπάνω (χωρίζω την ποσότητα και βάζω 2/3 ζάχαρη κρυσταλλική και 1/3 ζάχαρη καστανή με μελάσα) 85γρ. μέλι 1κ.γ. κανέλα σε σκόνη 3-4 φύλλα αρμπαρόριζας 1/3 κ.γ. πιπέρι καγιέν 1 στικ βανίλιας 30ml κονιάκ ΕΚΤΕΛΕΣΗ Πλένουμε καλά τα κυδώνια, αφαιρώντας τυχών χνούδι, χωρίς να […]
Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Υλικα
2,5 κιλά κυδώνια
Θα χρειαστεί περίπου 1 κιλό ζάχαρη ή λίγο παραπάνω (χωρίζω την ποσότητα και βάζω 2/3 ζάχαρη κρυσταλλική και 1/3 ζάχαρη καστανή με μελάσα)
85γρ. μέλι
1κ.γ. κανέλα σε σκόνη
3-4 φύλλα αρμπαρόριζας
1/3 κ.γ. πιπέρι καγιέν
1 στικ βανίλιας
30ml κονιάκ
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πλένουμε καλά τα κυδώνια, αφαιρώντας τυχών χνούδι, χωρίς να καθαρίσουμε τη φλούδα τους. Τα κόβουμε στα τέσσερα, βγάζουμε τα κουκούτσια προσεκτικά. Τα ρίχνουμε σε κατσαρόλα με νερό όπου έχουμε ρίξει και τα κλαράκια της αρμπαρόριζας και τα αφήνουμε να μαλακώσουν σε σιγανή φωτιά.
Βγάζουμε τα κυδώνια από το νερό, τα στραγγίζουμε καλά και πολτοποιούμε στο μούλτι, αφού αφαιρέσουμε τα φύλλα αρμπαρόριζας.
Ζυγίζουμε τον πολτό που θα είναι περίπου 1 κιλό, το βάζουμε σε μια κατσαρόλα και προσθέτουμε ισόποσα ζάχαρη, δηλαδή όσο ήταν το βάρος του πολτού. Προσθέτουμε το μέλι, την κανέλα, το κονιάκ, το πιπέρι καγιέν και τη βανίλια και σιγοβράζουμε ανακατεύουντας τακτικά.
Οταν είναι έτοιμο και σωστά δεμένο θα πρέπει να ξεκολλάει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας.
Τοποθετούμε στο ταψί μια λαδόκολλα και ρίχνουμε το μείγμα. Ανακινούμε το ταψί ώστε να είναι ισόπαχο σε όλη την επιφάνεια. Αν χρειαστεί να ιστώσουμε την επιφάνεια, αυτό το κάνουμε με μια σπάτουλα βουτηγμένη στο κονιάκ και γίνεται έτσι πολύ εύκολα.
Βάζω στο φούρνο με αέρα κατά προτίμιση και ψήνω στους 90ο C για 1 ώρα περίπου. Βγάζω από το φόυρνο και αφήνω σε κρυώσει για 4-5 ώρες. Αφαιρώ από τη λαδόκολλα και πασπαλίζω την επιφάνεια με ζάχαρη. Κόβω σε κύβους – σαν λουκούμια– και φυλλάω σε καλά κλεισμένο σκεύος, εκτός ψυγείου έως και 2 εβδομάδες.