Υλικά:
200 γρ. αλεύρι ολικής αλέσεως
250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
150 γρ. αμύγδαλα χοντροκομμένα ή ολόκληρα
1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
3 κουταλιές της σούπας στέβια κρυσταλλική
3 κουταλιές της σούπας στέβια κρυσταλλική
με αναλογία με την ζάχαρη 1:5 ή 7 κουταλιές στέβια κρυσταλλική με αναλογία 1:2
125 γρ. ελαιόλαδο
125 γρ. λιωμένο βούτυρο αγελάδας
1/2 ποτηράκι του κρασιού ούζο
1/2 ποτηράκι του κρασιού ανθόνερο
5 σταγόνες εσάνς πικραμύγδαλου
1/2 λοβός βανίλιας ( τα σποράκια)
Για ντεκόρ :
Αντί για την ζάχαρη άχνη μπορούμε να βάλουμε στέβια σε σκόνη,
προτίμησα όμως να τους καλύψω με Σάλτσα σοκολάτας χωρίς ζάχαρη και πολλά λιπαρά!
και λίγο ινδοκάρυδο για “χιονισμένο” ντεκόρ.
Ποτέ δεν συμπαθούσα την άχνη και η μητέρα μου ,
για μένα,
τους άφηνε σκέτους.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ξεκινάμε λοιπόν να τους φτιάξουμε ,
ρίχνουμε σε βαθύ μπολ το λάδι και το λιωμένο βούτυρο,
προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υγρά υλικά και ανακατεύουμε.
Μέσα σ’ αυτά διαλύουμε καλά την στέβια και την βανίλια,
προσθέτουμε την σόδα και ανακατεύουμε πολύ καλά.
Τέλος προσθέτουμε σιγά σιγά τ’ αλεύρια μας ,
ανακατεμένα μαζί με τα αμύγδαλα.
Ζυμώνουμε καλά ,
μέχρι να γίνει μια λεία ζύμη.
Στρώνουμε λαδόκολλα σε ταψί
και ξεκινάμε να πλάσουμε τους κουραμπιέδες.
Όταν είναι έτοιμο το πρώτο ταψί μας,
ψήνουμε στους 170 βαθμούς Κελσίου,
στον αέρα για 30 λεπτά περίπου ,
ανάλογα το μέγεθος των κουραμπιέδων μας.
Τους αφήνουμε να κρυώσουν καλά,
και αρχίζουμε τις βουτιές στην σοκολάτα ,
ή τους δοκιμάζουμε σκέτους φυσικά!
Καλή επιτυχία και καλά Χριστούγεννα σε όλους μας!