Συνταγές
Κουλούρι Θεσσαλονίκης – Μία συνταγή που θα σας αφήσει έκπληκτους
Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Η Συνταγή είναι από κ. George Chatzigiatroudakis – “Μαγειρικές Ανησυχίες (George Chatzigiatroudakis)”
Πρέπει να τολμήσεις να τα δοκιμάσεις σύντομα..
*Μην ξεχάσεις την βουτιά στο ζαχαρόνερο!!
Υλικά
500 γρ αλεύρι γ.ο.χ
250 γρ νερό χλιαρό
50 γρ ηλιέλαιο
60 γρ ζάχαρη
1 κουτ γλυκού αλάτι ..
35 γρ νωπή μάγια η 1,5 φακελάκι ξηρή
250 γρ σουσάμι
Εκτέλεση
Νερό + μάγια +200γρ αλεύρι + ζάχαρη να ενεργοποιηθεί η μάγια .όλα τα υλικά στο μίξερ η το μπολ . ..
Ζυμώνουμε ελαφρά και ρίχνουμε και το αλάτι ΜΕΤΑ ΤΑ ΠΡΩΤΑ 10 δευτερολεπτα και ζυμώνουμε μία μαλακή σχετικά ζύμη ,,αν κολλάει με λίγο ηλιέλαιο το βγάζουμε από τον κάδο στον πάγκο μας ..
Κόβουμε κομμάτια των 100 gram ,, και τα πλάθουμε σε σχήμα κεμπάπ ..ξεκουράζουμε 5 λεπτά .. ετοιμάζουμε ένα μπολ με 1 ποτήρι νερό και 2 -3 κουτ σούπας ζάχαρη ανακατεύουμε να λιώσει η ζάχαρη …. και ένα βαθύ πιάτο με το σουσάμι …
Πλάθουμε τα ζυμάρια μας σε κορδόνια 40 κμ μήκος τα κάνουμε κύκλο και κολλάμε πολύ καλά τις δυο άκρες ..βουτάμε στο ζαχαρονερο το κουλούρι και μετά στο σουσάμι
Βάζουμε στο ταψί πάνω σε αντικολλητικο χαρτί .. το ταψί του φούρνου το τετράγωνο χωράει 4-5 κουλούρια .. σκεπάζουμε με πετσέτα για μίση ώρα ..
Ανάβουμε τον φούρνο και τοποθετούμε ένα άδειο ταψάκι στο πάτωμα του φούρνου , στους 220 βαθμούς … μετά το μισάωρο φουρνίζουμε ,,δεν πρέπει τα κουλούρια να έχουν φουσκώσει πολύ ..
Φουρνίζουμε και βάζουμε στο άδειο ταψάκι στο πάτωμα μισό ποτήρι νερό πριν κλείσουμε την πόρτα γρήγορα ..220 βαθμούς 15 έως 17 λεπτά ..
Αν δεν Θέλουμε να τα ψήσουμε αμέσως μπορούμε να τα πλάσουμε σαν κριτσινια μακριά να τα βουτήξουμε στο ζαχαρονερο και στο σουσάμι και να τα βάλουμε το ένα δίπλα στο άλλο χωρίς να τα κάνουμε κύκλο … τα βάζουμε στην κατάψυξη ..
Όταν τα χρειαστούμε τα βγάζουμε ένα ένα από την κατάψυξη να ξεπαγώσουν για 30 λεπτά και μετά τα κάνουμε κύκλο και τα αφήνουμε 0 λεπτά να φουσκώσουν σε ζεστό μέρος πριν τα ψήσουμε
Ένα τρικ για μέγιστη γεύση από το σουσάμι … ψήνουμε για 30-40 λεπτα στους 120 βαθμούς το σουσάμι και μετά το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς πριν το χρησιμοποιήσουμε ..
Η Συνταγή είναι από κ. George Chatzigiatroudakis – “Μαγειρικές Ανησυχίες (George Chatzigiatroudakis)”