Η κολοκυθόπιτα με φρέσκο κολοκύθι είναι εποχιακό φαγητό.Μπορούμε όμως και με παλιό.
Υλικά
1 δόση φύλλα για πίτα (1 φλυτζ.τσ. χλιαρό νερό-1 κουτ.γλ.αλάτι ψιλό-1 κουτ.σ.λάδι ,-αλεύρι όσο πάρει)
‘Η 6-8 φύλλα κρούστας
και 1 φλυτζάνι τσαγιού λάδι για την επάλειψη
1 μεγάλο κολοκύθι πράσινο η 1ΟΟΟ-1200 γρ. μικρά κολοκυθάκια τριμμένα με τον τρίφτη.
5 αυγά
1/2 φλυτζάνι τσαγιού σιμιγδάλι ή καλομποκάλευρο
1/2 ματσάκι άνιθο ψιλοκομμένο
1/2 ματσάκι μαϊντανό
5-6 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
ή 1 μεγάλο κρεμμύδι τριμμένο
1/2 φλυτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
λίγη φέτα τριμμένη με το χέρι (100 γρ περίπου)
1 κουταλάκι γεμάτο αλάτι ημίχονδρο
λίγο πιπέρι
Εκτέλεση
Πλένουμε τα κολοκύθια καλά αν είναι φρέσκα και τα τρίβουμε στο τρίφτη με τη φλούδα.
Αν είναι μεγάλο το χωρίζουμε στη μέση και μ’ένα κουτάλι αφαιρούμε τα κουκούτσια καλά.
Έπειτα με το κουτάλι ξύνουμε το εσωτερικό βγάζοντας έτσι την ψίχα.
Βάζουμε σε σουρωτήρι με το αλάτι και αφήνουμε να σουρώσει καλά περίπου μια ώρα πατώντας το συνέχεια.
Ετοιμάζουμε τη ζύμη για τα φύλλα και αφήνουμε 5 λεπτά να ξεκουραστεί.
Λαδώνουμε ένα μεγάλο ταψί (η δόση είναι για γύρισμα)τοποθετούμε τα 2 χειροποίητα φύλλα ή τα μισά κρούστας.
Χτυπάμε τ’αυγά και τα προσθέτουμε στη λεκάνη με το κολοκύθι.
Ρίχνουμε και τα υπόλοιπα υλικά και τέλος τη φέτα.
Σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα ,λαδώνοντας ανάμεσα και ψήνουμε για 1 ώρα στους 210 βαθμούς τελευταία σχάρα.
Στα μισά του ψησίματος γυρνάμε την πίτα ανάποδα με τη βοήθεια μεγάλης επιφάνειας (εμείς το κάνουμε με την πλαστήρα) όπως ένα μεγαλύτερο ταψί.
Μπες για περισσότερες νόστιμες συνταγές στο https://xiromeritissa.wordpress.com