Κρεας
Κλασσικό Γιουβέτσι μοσχάρι στο φούρνο σκέτο όνειρο
ΥΛΙΚΑ 1 κιλό μοσχάρι (κομμένο σε μικρά κομμάτια) 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα 1 καρότο 2 φύλλα δάφνης 3 κόκκοι μπαχαριού 150 ml κόκκινο κρασί 500 γρ. χυμός τομάτας 500 ml νερό (για τη χύτρα) 7-8 κ.σ ελαιόλαδο αλάτι & πιπέρι 300 γρ. κριθαράκι (μέτριο, σοταρισμένο με 2 κ.σ ελαιόλαδο) 700 ml νερό (για το κριθαράκι) κεφαλοτύρι […]
Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
ΥΛΙΚΑ
1 κιλό μοσχάρι (κομμένο σε μικρά κομμάτια)
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 καρότο
2 φύλλα δάφνης
3 κόκκοι μπαχαριού
150 ml κόκκινο κρασί
500 γρ. χυμός τομάτας
500 ml νερό (για τη χύτρα)
7-8 κ.σ ελαιόλαδο
αλάτι & πιπέρι
300 γρ. κριθαράκι (μέτριο, σοταρισμένο με 2 κ.σ ελαιόλαδο)
700 ml νερό (για το κριθαράκι)
κεφαλοτύρι ή μυζήθρα τριμμένη (κατά βούληση)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε βαθιά κατσαρόλα (χύτρα), σοτάρουμε τα κομμάτια της μοσχαρίσιας ελιάς σε καυτό ελαιόλαδο μέχρι να πάρουν ωραίο σκούρο χρώμα και από τις δύο πλευρές.
Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, το σκόρδο (προαιρετικά) και το καρότο και ανακατεύουμε μέχρι τα λαχανικά να καλυφθούν από τους χυμούς του κρέατος.
Ρίχνουμε τα φύλλα δάφνης, τους κόκκους από μπαχάρι και σβήνουμε με κόκκινο κρασί ξύνοντας τον πάτο της κατσαρόλας με μια κουτάλα για να ξεκολλήσουν όλα τα υπολείμματα κρέατος από την κατσαρόλα (εκεί βρίσκεται όλη η νοστιμιά).
Όταν εξατμιστεί το αλκοόλ, προσθέτουμε το χυμό τομάτας και αλατοπιπερώνουμε.
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά, συμπληρώνουμε μισό λίτρο ζεστό νερό και κλείνουμε με το καπάκι της χύτρας.
Αφήνουμε να σιγομαγειρευτεί σε μεσαία φωτιά για 30 λεπτά από την στιγμή που θα “σφυρίξει” η χύτρα.
Μόλις βράσει το μοσχαράκι, το μεταφέρουμε με όλη τη σάλτσα του στο πυρέξ ή στο ταψί που θα χρησιμοποιήσουμε για το φούρνο.
Σε μια κατσαρόλα σοτάρουμε το μέτριο κριθαράκι σε ελαιόλαδο μέχρι να γυαλίσει καλά και να θωρακιστεί. Αυτό το κάνουμε για να παραμείνει σπυρωτό και μην λασπώσει όταν θα ψήνετε στο φούρνο.
Αδειάζουμε όλο το κριθαράκι στο σκεύος με το μοσχαράκι, απλώνουμε να πάει παντού και προσθέτουμε καυτό νερό.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις στους 180 βαθμούς για 30-40 λεπτά.
Δοκιμάζουμε το κριθαράκι και θέλουμε να είναι ελαφρώς al dente όταν το αποσύρουμε από το φούρνο.
Το αφήνουμε να “ξεκουραστεί” ενώ συνεχίζεται το μαγείρεμά του και εκτός φούρνου.
Πασπαλίζουμε με τριμμένη μυζήθρα ή άλλο σκληρό τυρί της αρεσκείας μας.
Καταπληκτικό κυριακάτικο και μαμαδίστικο φαγητό, ενώνει την οικογένεια γύρω από το τραπέζι και κανείς δεν μπορεί να του αντισταθεί!
TIPS
Εκτός από μοσχαρίσια ελιά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μπούτι χωρίς κόκαλο ή σπάλα.
Το ψήσιμο στο φούρνο μπορεί να διαφοροποιηθεί ανάλογα με το σκεύος που θα χρησιμοποιήσετε για αυτό μπορεί να χρειαστούν παραπάνω λεπτά ψησίματος από τον προτεινόμενο.
Δείτε περισσότερες νόστιμες συνταγές στο : foodouki