Μπισκοτα - Κουλουρια
Κλασσική, σκωτσέζικη συνταγή για shortbread ή άλλιώς μπισκότα βουτύρου (τραγανά απέξω και μαλακά μέσα)
Υλικά 150 γρ. βούτυρο (κατευθείαν από το ψυγείο) 75 γρ. άχνη ζάχαρη 1 πρέζα αλάτι σε κρυστάλλους 1 στικ βανίλια 230 γρ. αλεύρι για το πασπάλισμα: ζάχαρη ΕΚΤΕΛΕΣΗ Σημαντικό: Δεν ξέρω εάν φταίει το γεγονός ότι έφτιαξα τα συγκεκριμένα μπισκότα καλοκαίρι, οπότε και το βούτυρο λιώνει πιο γρήγορα εκτός ψυγείου, αλλά διαφοροποίησα στην πράξη κάπως […]
Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Υλικά
150 γρ. βούτυρο (κατευθείαν από το ψυγείο)
75 γρ. άχνη ζάχαρη
1 πρέζα αλάτι σε κρυστάλλους
1 στικ βανίλια
230 γρ. αλεύρι
για το πασπάλισμα:
ζάχαρη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σημαντικό: Δεν ξέρω εάν φταίει το γεγονός ότι έφτιαξα τα συγκεκριμένα μπισκότα καλοκαίρι, οπότε και το βούτυρο λιώνει πιο γρήγορα εκτός ψυγείου, αλλά διαφοροποίησα στην πράξη κάπως τις δόσεις μου:
Στο βούτυρο, χρησιμοποίησα όσο λέει η συνταγή αλλά μελλοντικά θα ξεκινούσα με λίγο λιγότερο. Στην άχνη, δοκιμάζοντας αφού πρόσθεσα το αλάτι, τελικά έβαλα περισσότερη (γύρω στα 90γρ. συνολικά) και τέλος στο αλεύρι, ακριβώς επειδή το βούτυρο είχε λιώσει κι άρα χρειαζόμουν μια πιο συμπαγή μάζα, πρόσθεσα κι άλλο κατά το ζύμωμα (γύρω στα 250γρ. συνολικά).
Υποθέτω ότι αν κανείς φτιάξει τη συνταγή χειμώνα, να είναι οκ με τις δόσεις βουτύρου-αλευριού ως έχουν. Για την άχνη όμως, είναι πραγματικά θέμα γεύσης.
Στον κάδο του μίξερ χτυπάω το κρύο βούτυρο με την άχνη, το θαλασσινό αλάτι σε κρυστάλλους και τη βανίλια, μέχρι να ομογενοποιηθεί και να γίνει κρεμώδες. Κοσκινίζω σιγά-σιγά στο μείγμα το αλεύρι.
Αν χρειαστεί, ξεπερνάω τη δόση και προσθέτω λίγο ακόμη, έως ότου σχηματιστεί μια πολύ μαλακή ζύμη που όμως θα ξεκολλά από τα τοιχώματα του κάδου.
Βγάζω τη ζύμη μου από το μίξερ και τη μεταφέρω στον πάγκο της κουζίνας. Τη ρολάρω με τα χέρια, σχηματίζοντας μια μακρόστενη λωρίδα, με διάμετρο 5εκ.. Τυλίγω τη ζύμη μου με μεμβράνη και την αφήνω στο ψυγείο για 1 ώρα να σφίξει.
Αφαιρώ τη ζύμη από τη μεμβράνη και την αφήνω στον πάγκο μου. Εάν διαπιστώσω ότι έχει γίνει λιπαρή λόγω του βουτύρου, την πασπαλίζω με αρκετό αλεύρι και τη δουλεύω με τα χέρια για λίγο, να “στεγνώσει”.
Με ένα ίσιο μαχαίρι (χωρίς δόντια, από το σερβίτσιο π.χ.) κόβω σε φέτες τη ζύμη σε πάχος 0.5 εκ.. Στρώνω, αφήνοντας μικρή απόσταση μεταξύ τους, τους δίσκους πάνω σε φύλλο σιλικόνης ή σε λαδόχαρτο, με το οποίο έχω καλύψει τη λαμαρίνα του φούρνου.
για το πασπάλισμα:
Πριν ψήσω, πασπαλίζω τα μπισκότα μου με κρυσταλλική ζάχαρη (ώστε να αντισταθμίσει τη γεύση του αλατιού μέσα). Η πρωτότυπη συνταγή λέει να πασπαλίσω τα μπισκότα αφού ψηθούν, όμως βρίσκω ότι είναι προτιμότερο αυτό να το κάνω πριν, ώστε να σταθεροποιηθούν οι κόκκοι της ζάχαρης πάνω στην επιφάνεια. Διαφορετικά θα πέσουν, λέω εγώ…
Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C (γκάζι: 4) για 15′, μέχρι τα μπισκότα βουτύρου μου να αρχίσουν να αποκτούν ένα ελαφρύ χρυσό χρώμα.
(Η συνταγή είναι κοσκινισμένη από τον pastry chef Dean McClumpha)
pastrychef