Η Κις Λορέν (Quiche Lorraine) είναι από τις πιο διαδεδομένες τάρτες κι αναπόσπαστο κομμάτι της Γαλλικής Κουζίνας. Οι Γάλλοι άλλωστε ονομάζουν quiche κάθε είδος ανοιχτής τάρτας με αλμυρή κρέμα (από αυγά και κρέμα γάλακτος) αλλά και τυριά, αλλαντικά, θαλασσινά ή λαχανικά. Προσωπικά είμαι της άποψης ότι μια νόστιμη και καλοφτιαγμένη Κις Λορέν μπορεί να έχει θέση σε διαφορετικές περιστάσεις όπως βραδινό τραπέζι, απογευματινό κάλεσμα (βλ. τσάι) ή ελαφρύ μεσημεριανό γεύμα (βλ. brunch) γι’ αυτό άλλωστε μου είναι και τόσο αγαπημένη.
Η συνταγή αυτή (από το βιβλίο “French-the secrets of classic cooking made easy”) δίνει την αυθεντική (κι όχι τύπου) Quiche Lorraine ενώ για πρακτικούς λόγους, ψιλοκόβω κι ετοιμάζω από πριν όλα τα υλικά που θα χρειαστώ, τα οποία στην συνέχεια θα συνθέσω.
Υλικά
- μια δόση άψητης ζύμης για βάση τάρτας (αλμυρή),
- 1-2 κ.γλ. μουστάρδα Dijon,
- 175 γρ. ψιλοκομμένο άπαχο μπέικον,
- 1 ψιλοκομμένο κρεμμύδι,
- 3 αυγά,
- 350 ml φρέσκια κρέμα γάλακτος,
- 150 γρ. γραβιέρα, κομμένη σε κύβους,
- αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι,
- 2 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό (για γαρνιτούρα).
Οδηγίες Παρασκευής:
Ετοιμάζω και ψήνω την βάση της τάρτας για 20’ (με τον τρόπο που περιγράφεται στην σχετική ανάρτηση) στους 200°C (στην αντίσταση). Αφαιρώ την βάση της κις από τον φούρνο και κατεβάζω την θερμοκρασία στους 180°C.
Προηγουμένως, έχω ψήσει το μπέικον μέχρι να πάρει χρώμα και να γίνει τραγανό (το έχω στραγγίξει και το έχω αφήσει να στεγνώσει σε απορροφητικό χαρτί) κι έχω αχνίσει το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, όλα στο αντικολλητικό τηγάνι.
Χτυπάω τα αυγά κι ετοιμάζω το μείγμα προσθέτοντας την κρέμα γάλακτος, αλάτι και λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Και τώρα ξεκινάει η σύνθεση της κις λορέν. Πρώτα απ’ όλα αλείφω ομοιόμορφα, πάνω στην ψημένη βάση της τάρτας (με ένα πινέλο), την μουστάρδα να πάει παντού, ρίχνω το τυρί, το μπέικον και το κρεμμύδι και στο τέλος ρίχνω το μείγμα των αυγών με την κρέμα γάλακτος (με προσοχή να μην χυθεί απ΄ έξω). Προσθέτω από πάνω τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και λίγο ακόμα φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Τοποθετώ την Κις Λορέν στον φούρνο στους 180°Cγια 35’-45’ μέχρι να ψηθεί το μείγμα και να αποκτήσει ροδοκόκκινο χρώμα η τάρτα.
Σερβίρω την τάρτα μετά από 30′ περίπου αφού πρώτα έχει γίνει λίγο χλιαρή.
Περισσότερες Νόστιμες Συνταγές στο www.dailycious.gr