Γλυκα
Καρυδόπαστα με σοκολάτα
Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Υλικά
300 γρ καρύδι τριμμένο
180 γρ φρυγανιά
5 αυγά
200 γρ βούτυρο αγελάδας
200 γρ λιωμένη κουβερτούρα
170 γρ ζάχαρη
70 γρ κονιάκ
2 πορτοκάλια το ξύσμα
1 φακελάκι baking powder
1 κ.γ. γαρύφαλλο
1 κ.γ. κανέλλα
1/2 κ.γ μοσχοκάρυδο
Για το σιρόπι :
500 γρ ζάχαρη
500 γρ νερό
2 βανίλιες
80 ml κονιάκ
2 κ.σ. χυμό λεμόνι
Για τη γκανάζ :
200 γρ κουβερτούρα
200 γρ κρέμα γάλακτος
30 γρ βούτυρο
1 πρέζα αλάτι
λίγο καρύδι τριμμένο για διακόσμηση
Οδηγίες
Χυπάμε τα αυγά με το βούτυρο μέχρι να ομογενοποιηθούν. Προσθέτουμε τα μπαχαρικά, τις βανίλιες, το ξύσμα των πορτοκαλιών και το κονιάν και ανακατέυουμε λίγο ακόμα.
Προσθέτουμε την τριμμένη φρυγανιά,το baking, το καρύδι και την λιωμένη κουβερτούρα και ανακατεύουμε. Το μείγμα μας δεν θα είναι πολύ ρευστό.
Ψήνουμε στους 180oC για 40 λεπτά ανάλογα με τον φούρνο. Για να βεβαιωθούμε μπήγουμε μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο και αυτή πρέπει να να βγαίνει στεγνή. Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει τελείως.
Ετοιμάζουμε το σιρόπι. Βράζουμε το νερό με την ζάχαρη και τις βανίλιες για 5 λεπτά. Κατεβάζουμε απο την φωτιά και προσθέτουμε το κονιάκ και το χυμό. Με καυτό το σιρόπι σιροπιάζουμε το κρύο γλυκό.
Ετοιμάζουμε και την γκανάζ: ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος και όταν ξεκινά να φουσκώσει κατεβάζουμε απο την φωτιά και προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε. Περιχύνουμε το γλυκό μας και αν θέλουμε πασπαλίζουμε με καρύδι.
Περισσότερες νόστιμες συνταγές στο cookpad.com/gr/