Προετοιμασία: 1 ώρα περίπου και 1/2 ώρα ψήσιμο – κρύωμα. Αν έχετε έτοιμο κιμά από τη συνταγή μας για σάλτσα μπολονιέζε, χρησιμοποιήστε τον. Θα γλυτώσετε τον χρόνο και η νοστιμιά θα είναι στο τετράγωνο. Kάντε περισσότερα και μην υπολογίσετε τις μερίδες ακριβώς, γιατί απλώς όλοι θα θέλουν κι άλλο και δεν θα φτάσουν (στο σπίτι μας, η συγκεκριμένη συνταγή είναι max. για 4 άτομα).
Υλικά (για 6-8 άτομα)
2 κ.σ. ελαιόλαδο
1 μεσαίο κρεμμύδι πολύ ψιλοκομμένο
350 γραμ. κιμά μοσχαρίσιο
100 γραμ. ζαμπόν ψητό, ψιλοκομμένο
2 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό
2 κ.σ. πελτέ ντομάτας αραιωμένο σε 1 κ.σ. ζεστό νερό
1 αυγό
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1 πακέτο Cannelloni Barilla
4 1/2 φλ. μπεσαμέλ (η συνταγή εδώ)
2/3 φλ. φρεσκοτριμμένη παρμεζάνα
2-3 κ.σ. βούτυρο αγελάδος ανάλατο
Ετοιμάζετε την γέμιση: Ζεσταίνετε το λάδι σε μέτρια φωτιά, προσθέτετε το κρεμμύδι και το σοτάρετε μέχρι να μαραθεί χωρίς να αλλάξει χρώμα (4-5 λεπτά). Προσθέτετε τον κιμά και ανακατεύετε μέχρι το κρέας να αλλάξει χρώμα, διαλύοντας ταυτόχρονα με ξύλινη κουτάλα τα μπαλάκια του κιμά που δημιουργούνται. Μαγειρεύετε έτσι για 4 περίπου λεπτά. Αποσύρετε και μεταφέρετε σε μπολ με το ζαμπόν, τον πελτέ ντομάτας αραιομένο, τον μαϊντανό και το αυγό. Ανακατεύετε καλά το μείγμα και ρίχνετε αλάτι και πιπέρι.
Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 220 βαθμούς C.
Ετοιμάζετε την μπεσαμέλ: Ακολουθείτε τη συνταγή μας για ‘μπεσαμέλ» όπως ακριβώς αναφέρεται στα λαζάνια με κιμά. Η ποσότητα είναι η σωστή.
Γεμίζετε τα κανελόνι: Boυτυρώνετε ελαφρά ένα ταψάκι ή πυρίμαχο σκεύος και απλώνετε στη βάση 3 κ.σ. μπεσαμέλ. Προσθέτετε το 1/3 από την υπόλοιπη στο μείγμα του κιμά. Ανακατεύετε και γεμίζετε με αυτό τα κανελόνι, χρησιμοποιώντας ένα μαχαίρι κανονικό ή του γλυκού (ό,τι σας βολεύει). Τα τοποθετείτε το ένα δίπλα στο άλλο στο βουτυρωμένο ταψί. Ρίχνετε πάνω τους την γέμιση που περισσεύει, απλώνοντάς την και πάνω στα σημεία που αυτά εφάπτονται. Καλύπτετε με την υπόλοιπη μπεσαμέλ, πασπαλίζετε με την τριμμένη παρμεζάνα και κομματάκια από το βούτυρο.
Ψήνετε στον καλά προθερμασμένο φούρνο για 20-25 λεπτά, μέχρι τα κανελόνι να έχουν ένα ωραίο χρυσορόδινο χρώμα.
Σερβίρισμα: Aφήνετε το σκεύος να κρυώσει τουλάχιστον 8-10 λεπτά (το καλοκαίρι περισσότερο) πριν κόψετε τα κανελόνι. Χρησιμοποιήστε φαρδιά σπάτουλα για να μεταφέρετε τα κανελόνι με κιμά και μπεσαμέλ στα πιάτα.