Υλικά
16 κανελόνια (αυτά που δεν χρειάζονται βράσιμο πριν τα χρησιμοποιήσετε)
1/2 φλιτζ. χυμό ντομάτας
2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
φρυγανιά τριμμένη για πασπάλισμα
Για τη γέμιση:
1 μελιτζάνα (περίπου 200γρ.) κομμένη σε μικρά κυβάκια
2 κολοκυθάκια (περίπου 200γρ.) κομμένα σε μικρά κυβάκια
150γρ. μανιτάρια κομμένα σε μικρά κυβάκια
1 ξερό κρεμμύδι κομμένο σε μικρά κυβάκια
2/3 φλιτζ. χυμό ντομάτας
3 κουτ. σούπας κίτρινο τυρί τριμμένο
1 κουτ. σούπας φρέσκο βασιλικό ψιλοκομμένο
λίγο ελαιόλαδο για σοτάρισμα
αλάτι / πιπέρι
Για τη μπεσαμέλ:
3 ποτήρια του νερού γάλα
8 κουτ. σούπας (γεμάτες) αλεύρι
2 αυγά χτυπημένα
1 ποτήρι του κρασιού καλαμποκέλαιο
3 κουτ. γλυκού πελτέ ντομάτας
1 πρέζα ζάχαρη
1 χούφτα κίτρινο τυρί τριμμένο
αλάτι
Εκτέλεση
Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι, το κολοκύθι και τη μελιτζάνα.
Όταν αρχίσουν να μαλακώνουν, προσθέτετε και τα μανιτάρια και αλατοπιπερώνετε.
Μόλις μαλακώσουν όλα τα λαχανικά, κατεβάζετε από τη φωτιά και προσθέτετε το χυμό ντομάτας, τον βασιλικό και το τυρί. Ανακατεύετε καλά.
Ενώ η γέμιση σας κρυώνει (γιατί αν τη βάλετε ζεστή στα κανελόνια, θα σπάσουν), ετοιμάζετε τη μπεσαμέλ.
Σε ένα κατσαρολάκι, βάζετε το γάλα, το καλαμποκέλαιο και το αλεύρι και ανακατεύετε πολύ καλά μέχρι το μείγμα να ομογενοποιηθεί και να μην έχει σβόλους.
Στη συνέχεια, το βάζετε στη φωτιά και ανακατεύετε μέχρι να αρχίσει να πήζει.Μόλις πήξει, το κατεβάζετε από τη φωτιά και προσθέτετε το τυρί και τα αυγά σιγά σιγά (παράλληλα ανακατεύετε για να ενσωματωθούν τα υλικά στο μείγμα).
Αφού ενσωματωθούν, προσθέτετε τον πελτέ, τη ζάχαρη και το αλάτι και ανακατεύετε καλά.
Απλώνετε σε ένα ταψί το μισό φλιτζάνι χυμό ντομάτας και τις 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο.
Γεμίζετε τα κανελόνια με τη γέμιση (μην τα γεμίσετε ασφυκτικά γιατί θα σπάσουν κατά το ψήσιμο) και τα τοποθετείτε στο ταψί, το ένα δίπλα στο άλλο.
Περιχύνετε τα κανελόνια με τη μπεσαμέλ και πασπαλίζετε με μπόλικη φρυγανιά.
Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C μέχρι να ροδίσει. Αφήνετε να κρυώσει πριν κόψετε σε κομμάτια.
ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ
Tip1: Μπορείτε να μειώσετε τον χρόνο παρασκευής της γέμισης, αν αφαιρέσετε τη φλούδα από τη μελιτζάνα.
Tip2: Όσο περισσότερο πελτέ ντομάτας προσθέτετε, τόσο πιο έντονο θα είναι το κόκκινο χρώμα της μπεσαμέλ. Θα πρέπει να αυξήσετε όμως και τη ζάχαρη για να αντισταθμίσει την οξύτητα της ντομάτας.
Tip3: Αν δεν έχετε κανελόνια ή θέλετε να αποφύγετε το γέμισμα, μπορείτε να φτιάξετε το ίδιο φαγητό και με λαζάνια, βάζοντας το μείγμα της γέμισης ανάμεσα στις στρώσεις.
Tip4: Η συνταγή για τη μπεσαμέλ που σας δίνω, δίνει μπεσαμέλ που δεν σβολιάζει και δεν είναι βαριά. Μπορείτε, ωστόσο, να χρησιμοποιήσετε και τη δική σας συνταγή για μπεσαμέλ, στην οποία θα προσθέσετε τον πελτέ και τη ζάχαρη.
Tip5: Ο χυμός ντομάτας στον πάτο του ταψιού θα βοηθήσει τα κανελόνια σας να μην ξεραθούν κατά το ψήσιμο.
Tip6: Αν σας περισσέψει γέμιση, μπορείτε να την αραδιάσετε πάνω από τα κανελόνια σας (προτού βάλετε τη μπεσαμέλ).
Tip7: Μπορείτε να μοιράσετε τον χρόνο παρασκευής του φαγητού, ετοιμάζοντας τη γέμιση από την προηγούμενη μέρα και διατηρώντας τη στο ψυγείο. Απλά βγάλτε τη από το ψυγείο για να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου πριν το γέμισμα.
Tip8: Αν χρησιμοποιήσετε φρέσκο χυμό ντομάτας, ελέγξτε αν πρέπει να προσθέσετε και λίγη ζάχαρη για να αντισταθμίσετε την οξύτητά της.
Μπες για περισσότερες νόστιμες συνταγές στο http://www.sundayspoon.gr