Γλυκα
Κέικ με Ροδάκινα με Tρίμματα κανέλας
ΥΛΙΚΑ Επικάλυψη 175g αλεύρι για όλες τις χρήσεις 74 g καφέ ζάχαρη 74 g ζάχαρη 1 1/4 κγ κανέλα 1/4 κγ αλεσμένο μοσχοκάρυδο 1/8 κγ αλάτι 1/2 φλιτζάνι αλατισμένο βούτυρο, λιωμένο Κέικ 214g αλεύρι για όλες τις χρήσεις 1 κουταλάκι του γλυκού μπεικιν παουντερ 1/4 κουταλάκι σόδα μαγειρικής 1/2 κγ αλάτι 450gr ροδάκινα σε θερμοκρασία […]
Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
ΥΛΙΚΑ
Επικάλυψη
175g αλεύρι για όλες τις χρήσεις
74 g καφέ ζάχαρη
74 g ζάχαρη
1 1/4 κγ κανέλα
1/4 κγ αλεσμένο μοσχοκάρυδο
1/8 κγ αλάτι
1/2 φλιτζάνι αλατισμένο βούτυρο, λιωμένο
Κέικ
214g αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλάκι του γλυκού μπεικιν παουντερ
1/4 κουταλάκι σόδα μαγειρικής
1/2 κγ αλάτι
450gr ροδάκινα σε θερμοκρασία δωματίου, ξεφλουδισμένα, κομμένα σε φέτες
170 gr ζάχαρη
110grι αλατισμένο βούτυρο, μαλακ;o (μην το λιώνετε!)
2 μεγάλα αυγά
1 κουταλάκι εκχύλισμα βανίλιας
80g γιαούρτι
80ml βουτυρόγαλα (στα 80ml γάλα ανακατεύουμε 3/4 κσ λεμόνι ή μυλοξιδο ανακατεύεις και αφήνεις για 5 λεπτά)
Γλάσσο Βανίλιας (προαιρετικά)
66 g ζάχαρη σε σκόνη
1 κουταλιά της σούπας γάλα
1/4 κουταλάκι βανίλια
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
Για την επικάλυψη:
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, την καστανή ζάχαρη, την λευκή ζάχαρη, κανέλα, μοσχοκάρυδο και το αλάτι μέχρι να αναμειχθούν καλά. Ρίχνουμε το λιωμένο βούτυρο και χρησιμοποιώντας μια σπάτουλα , ανακατεύουμε το μείγμα μέχρι να ομογενοποιηθεί και αφήστε στην άκρη.
Για το κέικ:
Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, μπαικιν παουντερ, σόδα και αλάτι για 20 δευτερόλεπτα, και το αφήνουμε στην άκρη (επίσης καθαρίζουμε και κόβουμε σε φέτες τα ροδάκινα εάν δεν το έχουμε κάνει ήδη).
Στο μπολ ενός ηλεκτρικού μίξερ βάσης, με γάντζο, βάζουμε το βούτυρο μαζί με την ζάχαρη και χτυπάμε μέχρι να γίνει απαλό το μείγμα.
Ανακατεύουμε τα αυγά ένα την φορά και προσθέτοντας βανίλια με το δεύτερο αυγό. Στο κύπελλο μέτρησης που χρησιμοποιούμε για τη μέτρηση γάλακτος, χτυπάμε μαζί το βουτυρόγαλα με το Γιαούρτι.
Προσθέτουμε το 1/3 του μείγματος του αλευριού στο μείγμα βουτύρου / αυγού και ανακατεύουμε μόνο μέχρι να τα αναμιχθούν καλά.
Στη συνέχεια ρίχνουμε μέσα το 1/2 του μείγματος βουτυρογάλακτος με γιαούρτι και ανακατεύουμε μέχρι να αναμιχθούν καλά.
Αναμιγνύουμε άλλο ένα και 1/3 του μείγματος αλευριού και ανακατεύουμε μέχρι να αναμιχθούν με τα υπόλοιπα και στη συνέχεια ρίχνουμε το υπόλοιπο 1/2 του μείγματος βουτυρογάλακτος και συνεχίζουμε το ανακάτεμα.
Τελειώνουμε με το ανακάτεμα, ρίχνοντας το τελευταίο 1/3 του μείγματος αλευριού και ανακατεύουμε καλά.
Βουτυρώνουμε ένα σκεύος 20 εκ και προσθέτουμε το μείγμα στο ταψί.
Τοποθετούμε από πάνω ομοιόμορφα τα ροδάκινα,
στη συνέχεια ρίχνουμε ομοιόμορφα με κουταλιές τη σούπας το μείγμα της επικάλυψης πάνω από τα ροδάκινα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο μέχρι να ψηθεί το κέντρο του κέικ ( η οδοντογλυφίδα πρέπει να βγει καθαρή από το κέντρο του κεικ.), περίπου 50 – 55 λεπτά. Το αφήνουμε να κρυώσει (δεν χρειάζεται να κρυώσει εξ ολοκλήρου, αυτό το κέικ είναι πραγματικά καλό ζεστό), στη συνέχεια, προσθέτουμε και γλάσο, αν θέλουμε .
Για το γλάσο:
Ανακατεύουμε τη σκόνη ζάχαρης, το γάλα και τη βανίλια σε ένα μπολ μέχρι να αναμειχθούν καλά. Προσθέτουμε περισσότερο γάλα, ή περισσότερη σκόνη ζάχαρης για να αυξήσουμε το γλασο, αν χρειαστεί.